Afdrukken

Baars toch bij Vierdaagse Nijmegen

ERMELO – Een verrassing voor de Ermelose lopers: burgemeester André Baars stond bij zijn collega in Wijchen en begroette van daaruit de wandelaars van de Veluwe.

Baars, die zelf 27 keer de Nijmeegse Vierdaagse liep, was vandaag in functie als burgervader en niet als wandelaar. ,,Vandaag te gast in Wijchen bij de 4daagse. Na 27 jaar wandelen nu een plekje op een podium. Bijzondere ervaring om de ‘andere kant’ te aanschouwen,’’ meldt hij op twitter. Bas van der Mooren, toch met afstand de snelste Ermeloër meldde Ermelo van NU: ,, In Wijchen kwam ik nog een bekende dorpsgenoot tegen bij het bordes van de VIP’s.’’ En uiteraard gingen ze samen op de foto. Ook Han Wilhelm, die vanmorgen om 6.30 uur startte, was Baars tegen gekomen. Wilhelm: ,,De route voerde traditiegetrouw naar Wijchen. En daar stond op de eretribune een volop genietende burgemeester Baars, ervaren Vierdaagseloper 'in ruste', die de passerende Ermeloërs graag de hand schudde en succes toewenste.’’ Het Ermelose BurgerBelangenErmelo-raadslid (afkorten mag niet) finishte vervolgens, probleemloos zoals hij zelf zegt, om 14.15 uur. ,,Roze woensdag maakt de tweede loopdag, voor velen de saaiste van de vier, wel wat aangenamer. Het weer was wat minder warm dan gisteren en daardoor was het prima loopweer.’’ Het is Wilhelm opgevallen dat het gemiddelde marstempo van het Vierdaagselegioen nog geen 6 km. per uur bedroeg. ,,Kennelijk heeft de warmte van gisteren het tempo vandaag gedrukt. Na een hete douche en een heerlijk middagdutje ben ik weer klaar voor de zwaarste etappe van de vierdaagse.’’

Wandelwol

Blaren horen op de een of andere manier bij de Vierdaagse. Ondanks het warme weer, vallen de blessures behoorlijk mee, meldt de organisatie. Etelka Oortwijn startte vanmorgen om 5.00 uur, maar liep vandaag wel een enorme blaar op. Dat wordt met de voeten omhoog. Ze krijgt gelukkig volop tips van vrienden, familie en kennissen. ,,De dames van de wandelwol staan ook op de wedren! Even een zakje wandelwol aanschaffen, en er een flinke pluk onder doen,’’ meldt er een. ,,Goede tip, daar ga ik zeker even langs,’’ schrijft Oortwijn terug. Wandelwol? Ja, wandelwol, het neemt direct de pijn weg op gevoelige plekken. Ideaal bij blaren, zere tenen of eeltpitten, meldt de website. We horen morgen graag van de eigenaresse van Leene Schoenen & Tassen of het heeft geholpen. Etelka Oortwijn loopt voor Alzheimer Nederland. ,,Het gaat goed met de sponsorloop, er komen nog steeds bedragen binnen. Er hebben ook nog een aantal mensen aangegeven te doneren, maar doen dat ná vrijdag. Dus waar het eindbedrag op uit gaat komen weet ik nog niet, maar de tussenstand is tot nu € 640,-. Uiteraard mag iedereen haar HIER nog sponsoren.

Op de helft

Ook voor Elbert Epe en zijn companen was het vroeg dag. ,,Vanmorgen om 3.15 uur ging de wekker, om 4.00 uur op de fiets en om 4.30 uur gestart. Eerst door de bebouwde kom van Nijmegen, dat is altijd sletig saai. Na 10 km de eerste rust, op naar Alverna, door naar Wijchen om vervolgens na 20 km in Balgoy een heerlijk kop soep te nuttigen. Daarna de lange dijk, via Niftrik, naar het altijd gezellige Wijchen, Beuningen en Weurt op naar de Waalkade. Daarna door de superdrukke Roze stadcentrum naar de wedren. We hebben de helft er op zitten. Op naar de tweede helft.’’
Richard van Buuren en z’n neef Chris hebben het goed naar de zin. ,,Inmiddels is de tweede dag van de vierdaagse geweest en allemaal goed verlopen. Het weer was erg warm deze dagen wat de loop wel een stuk zwaarder maakte, maar gelukkig zijn er genoeg supporters die o.a. water aanbieden.’’ Van der Mooren begon vandaag met het idee om zijn spierproblemen onder controle te krijgen. ,,Ik heb rustig aan gelopen, veel meer gerust, gegeten en gedronken. Gedurende de 50 km geen noemenswaardige problemen gehad.’’ Morgen lopen de nu nog 42.529 deelnemers de ‘bergetappe’ van de Vierdaagse: de dag van Groesbeek. Vanaf Groesbeek moeten de lopers over de heuvels van de Zevenheuvelenweg.