Afdrukken

Veel uitvallers vanwege hoge temperaturen

 ERMELO – Tijdens de derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn er opvallend veel uitvallers: 1.225. De organisatie meldde dat de hitte én de heuvels van Groesbeek hiervan de oorzaak waren. Deze dag over de zeven heuvelen is voor de deelnemende Ermeloërs wel goed verlopen.

Het was vandaag de dag van Groesbeek, waarbij de lopers de Zevenheuvelenweg moesten lopen. Een heftig parcours waarbij we natuurlijk direct aan Etelka Oortwijn moesten denken. Ze had gisteren een joekel van een blaar. Maar, ze liep vandaag ‘gewoon’ de zeven heuvelen. ,,Er kwamen nogal bezorgde berichten binnen over mijn blaar... hij is zeer professioneel onder handen genomen, compleet met stofmasker en gehoorbeschermers door onze eigen ‘zuster Clivia’.. (zie filmpje op facebook Etelka). Ik heb voor hetere vuren gestaan wat betreft wandelklachten dus dit valt erg mee. Bovendien hoort een beetje afzien er bij.’’ Maar vandaag heeft de blaar zich tijdens het lopen weer gevuld. ,,Ik ga hem zo weer laten doorprikken en dan kan ik er morgen weer tegenaan. De wandelwol heeft dat jammer genoeg niet kunnen voorkomen.’’ Voor Han Wilhelm was het vandaag wellicht de mooiste dag van de vierdaagse: ,,een mooie 'groene' route met veel vergezichten en een goede temperatuur met regelmatig bewolking waardoor het niet te heet werd.’’ De route voerde door het noorden van Limburg, Mook en Middelaar, via Plasmolen richting Breedeweg. Kenner Wilhelm: ,,Ervaren lopers weten dat ze na de eerste heuvel, vlak voor Breedeweg, rechtsaf een bospaadje kunnen nemen naar een caférust in Duitsland, midden in het bos. Na Groesbeek volgt de Zevenheuvelenweg. Nog steeds gaat de discussie onder wandelaars over het aantal heuvels dat op deze weg genomen moet worden. Een ding staat vast: het zijn er minder dan zeven.’’

Filelopen

Na Berg en Dal volgt vervolgens een feestelijke intocht in Nijmegen: eerst door een wit gekleurde wijk en later een rood versierd stadsdeel. Volgens het Ermelose raadslid Wilhelm kun je goed merken dat de wandelaars moe zijn geworden: ,,Er worden minder rechte lijntjes gelopen om de voeten niet extra op te hoeven tillen bij drempels en stoepen e.d. en er wordt meer op de hielen getrapt omdat men het wandeltempo niet meer kan variëren.’’ Volgens Wilhelm was het in Groesbeek wel even file-lopen vanwege de drukte, want hier voegen de 30 km-lopers zich bij de 40 en 50. ,,Een oplossing zou kunnen zijn om deze dag ook eens in omgekeerde volgorde te laten lopen, even als men met bij de eerste dag heeft gedaan: beginnen met het 'zware bergtraject'.’’ Wilhelm kan als Ermelo’s raadslid zich wel met Ermelo’s beleid bemoeien, maar inbreng in de organisatie van de Vierdaagse hoort niet bij z’n takenpakket. Na de start om 6.30 uur kon hij zich omstreeks 14.30 uur weer afmelden. Zonder blessures.

DVS-mok

Dat het een pittige tocht was, beaamde ook Bas van der Mooren. Hij kwam al om 13.15 uur in Nijmegen aan. ,,Het was een pittige maar ook heel mooie tocht van bijna 50 km van Nijmegen naar Malden, Mook, Middelaar, Gennep, Groesbeek etc. Veel variatie in het landschap: dijken, kanalen, rivieren, plassen en sluizen; heuvels en bossen. Mooie dorpen en oude vestingstadjes met een rijke en roemruchte historie gedurende met name de 80-jarige oorlog. Je zou er bijna lyrisch van worden. Ik heb geen problemen gehad onderweg en werd inGroesbeek zelfs opgevangen door mijn lieve vrouw Jacolies.’’ Op de foto van Van der Mooren staat hij afgebeeld met een mok. Referend aan de vakantiefotoactie van DVS’33 Ermelo meldde Van der Mooren: ,,Kijk op de foto goed naar de mok van DVS?’’, waarmee hij blijkbaar een gooi wil doen naar de prijs.

Pontonbrug

Dingo Kist meldt vanavond dat hij de derde dag ook goed is doorgekomen. ,,Het was prima wandelweer. De temperatuur was weliswaar aan de hoge kant, maar grote delen konden we ook in de schaduw lopen. Vanaf de Wedren leidde de tocht via de dorpen Malden, Plasmolen naar het verste punt Milsbeek. Hierna gingen we via Groesbeek weer terug naar Nijmegen. Het publiek was weer massaal aanwezig waardoor ook deze derde dag weer een aaneenschakeling was van kleine feestjes.’’ Morgen is de finaledag, de dag van Cuijk waar de wandelaars via een speciaal voor de Vierdaagse aangelegde pontonbrug over de Maas terug keren naar Nijmegen om daarna de Via Gladiola te ‘slechten’. Op de kop af 41.304 wandelaars beginnen morgen aan de laatste dag. De organisatie geeft aan dat het weer een warme dag wordt zonder wind en met een temperatuur van rond de 30 graden Celsius. Overigens, in de straten van Nijmegen, bij de intocht, kan het door de drukte zelfs nog enkele graden warmer worden.