Dik verlies thuis voor KNVB-beker

ERMELO - De uitslag, 0-6, doet vermoeden dat DVS’33 Ermelo kansloos heeft verloren van eerste divisionist Roda JC uit Kerkrade. Een onterecht gegeven penalty en een blessure van spits Maurice de Ruiter, kantelde de wedstrijd. De Limburgers waren slim genoeg om dat uit te spelen.

De Roda supporters ontstaken achter het doel van Thodorie Velanas een groot vuurwerk, maar in het veld was het DVS’33 Ermelo die met vuur aan de wedstrijd begon. Brutaal werd het initiatief genomen wat resulteerde in drie corners. Roda kon niets anders doen dan de bal ongecontroleerd naar voren jagen. De ruim 2000 toeschouwers gingen er eens goed voor zitten maar op het moment dat je een doelpunt van de Geelzwarten verwachtte, viel die aan de andere kant. Een knal naar voren werd door Basil Camara niet goed beoordeeld waarna hij zijn tegenstanders een ligt duwtje gaf. Die liet zich dramatisch vallen. Scheidsrechter Van de Reij leek het weg te wuiven totdat hij zich plotseling bedacht en naar de stip wees. Mario Engels benutte het buitenkansje, 0-1. DVS’33 liet zich daardoor niet uit het veld slaan en ging onvermoeid ten aanval. Er kwamen grote kansen voor Maurice de Ruiter, net over, en Olivier Pilon die schrok van de vrije kans bij de linker paal. In de 21e minuut mocht Camara blij zijn dat een flinke overtreding door de scheidrechter door de vingers werd gezien. Dat had rood kunnen betekenen. In de 28e minuut blesseerde de Ruiter zich. Een spierscheuring was een gevolg waardoor hij eruit moest. Berry Powel kwam in het veld maar DVS leek aangeslagen. De snelle aanvallen droogden op, maar uit het niets kwam de energie weer boven. DVS drukte Roda terug, met een uitblinkende Lars Dekker, maar kreeg de deksel op de neus. Uitblinker aan Limburgse zijde, Ba- Muaka kwam 1 op 1 tegen Marc Bouman en diens weergaloze kapbeweging kon je Bouwman niet aanrekenen. Het zoveelste knullige balverlies van Oktay Ozturk, al weken ongelukkig spelend aan DVS-zijde, wel. De stift was de doelman van DVS te machtig, 0-2. Het werd nog erger voor de thuisclub want weer Ba- Muaka legde Camara in de luren, 0-3 op slag van rust.

Deceptie

Het was een zware deceptie voor het publiek dat het eerste half uur geloof kreeg in de dappere strijdwijze van de Ermeloërs. De tweede helft werd een verplicht nummer. DVS’33 verzaakte niet, vocht voor een doelpunt, maar het lepe Roda wachtte geduldig op de fouten die vanzelf kwamen bij DVS. Het leidde tot nog drie doelpunten. Uiteindelijk kreeg de thuisploeg een bescheiden applaus. De moedige strijdwijze was mooi, maar achteraf te hoog gegrepen. De tactiek zoals voorzitter Aart Goossensen vooraf had voorspeld in de media, ‘we laten Roda komen zoals Sneek ons zaterdag liet komen’, was achteraf misschien wel een betere strijdwijze geweest. Aan de andere kant: wat als de scheidsrechter de penalty niet had weggegeven en DVS’33 op voorsprong was gekomen? Dan had Roda een hele andere wedstrijd gespeeld. Maar als telt niet in het voetbal. Wel de punten.