Afdrukken

Staren naar de sterren

ERMELO - Op zaterdag 28 oktober wordt landelijk op verschillende locaties de Nacht van de Nacht gevierd. De beleving van en aandacht voor de duisternis staan daarbij centraal. Ook bij de Ermelose schaapskooi zijn van 19.30-22.00 uur tal van activiteiten voor alle leeftijden.

Door telescopen kan naar sterren en sterrenbeelden worden gekeken; er zijn nachtexcursies, presentaties over nachtdieren, energiebesparing en wild(aanrijdingen), Ton van Mourik draagt ‘nacht’gedichten voor en kinderen kunnen zich laten schminken. Doedelzakspeler Jan van Doornum luidt vanaf 19.00 uur de Nacht van de Nacht bij de schaapskooi in. Bezoekers worden op muzikale wijze welkom geheten.

Beleef de duisternis

Het accent van de avond ligt op het ‘beleven’ van de duisternis en de stilte van de nacht en de natuur. De schaapskooi van Ermelo is een ideale locatie, met weinig lichtvervuiling en geen bebouwing in de wijde omtrek. Alleen in het bezoekerscentrum brandt licht; eromheen is het nagenoeg donker. In het weiland bij de schaapskooi staan twee telescopen opgesteld om de maan en sterrenbeelden van dichtbij te kunnen bekijken. Het is dan het eerste kwartier en de maan is voor de helft verlicht. Door de telescopen zijn de kraters op de maan mooi te zien.

Nachtwandeling

Onder leiding van gidsen zijn er nachtwandelingen over de heide en door het bos. Gebruik van zaklantaarns is hierbij niet toegestaan, of alleen in uiterste noodgevallen. Af en toe wordt er stil gestaan om te luisteren naar vogels en andere nachtgeluiden. Om 20.45 uur is er een speciale stiltewandeling over de Ermelosche Heide. Op de bovenverdieping van het bezoekerscentrum zijn korte lezingen over nachtdieren en -vlinders, energiebesparing, wild en gemeentelijk donkertebeleid. Er is een doorlopende presentatie van natuurfoto’s van Jaco van Toor. Ton van Mourik, de ‘nachtburgemeester van Ermelo’ draagt in het donker gedichten voor die betrekking hebben op de duisternis. Kinderen kunnen zich laten schminken als spin of vleermuis. In de hooischuur wordt de beweging van sterren en planeten op een groot beeldscherm uitgelegd. Als het die avond bewolkt is zal aan de hand van een Tellurium worden verklaard hoe de bewegingen van de zon en de maan de seizoenen op de wereld bepalen. Kortom; veel te beleven in het donker deze avond. www.schapedrift.nl