Afdrukken

'Ik protesteer!'

ERMELO - Museum Het Pakhuis pakt deze zomervakantie groots uit met diverse leuke activiteiten voor jong en oud. Met de expositie Vrijheid! Blijheid! laat zij bezoekers op verschillende manieren ervaren en vieren wat vrijheid betekent.

Iedereen is weleens boos. Er zijn verschillende manieren om dit te uiten of in opstand te komen. In de jaren '70 en '80, de periode van onder andere de anti-kernenergiebeweging, droegen mensen soms buttons om een politieke boodschap uit te dragen en op deze wijze te protesteren tegen kernwapens of andere gevoelige onderwerpen. Bezoekers van museum Het Pakhuis kunnen op dinsdag 27 juli op een leuke manier leren protesteren met een protestbord of een protestbrief. Als kers op de taart kan men zelf een eigen protestbutton maken die na afloop natuurlijk mee naar huis gaat. Deze activiteit is tussen 10:30 en 16:30 te volgen, duurt ongeveer 45 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Schatkamers

Met een heuse tijdmachine terug in de tijd. Wie denkt dat dat onmogelijk is, moet zeker een kijkje nemen bij museum Het Pakhuis. Op woensdag 28 en zaterdag 31 juli kan iedere speurneus vanaf 10 jaar met de VR-game 'Schatkamers van Nederland' een reis door de tijd maken. In dit levensechte spel helpen twee spelers gestolen museumobjecten terug te vinden en terug te brengen naar de juiste tijd en plaats. Deze activiteit is tussen 10:30 en 16:30 te volgen en duurt ongeveer 30 minuten.

Vrije vogels

De betekenis van vrijheid is voor iedereen anders, maar over het algemeen wordt ermee bedoeld de vrijheid hebben om te denken, zeggen en doen wat we zelf willen. Veel mensen denken bij vrijheid aan vogels, omdat die de vrijheid hebben om te kunnen gaan en staan waar ze willen, zonder regels, wetten en beperkingen. Op donderdag 29 juli kan iedere bezoeker zijn eigen 'vrije vogels' maken.
De vogel wordt vaak als symbool voor vrijheid gebruikt. Niet voor niets kennen we de uitdrukking 'zo vrij als een vogel', wat zoveel betekent als 'alles kunnen doen en laten wat iemand wil'. Ook internationaal wordt een vogel, namelijk de duif, gezien als een symbool voor vrede. De duif zie je ook terug in het nationaal symbool voor 4 en 5 mei. Alle vogels vliegen, vanaf 14:00. Deze activiteit duurt ongeveer 45 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Vluchtroute

Vrijheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ook anno 2021 zijn talloze mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Op vrijdag 30 juli stappen bezoekers in de voetsporen van een jong Syrisch gezin dat op de vlucht slaat. Ze maken een lange reis van SyriĆ« naar Nederland. Met een rugzak vol spullen gaan bezoekers op pad en proberen ze zich tijdens de route te verplaatsen in Sidar, Nevan of Alia. Tijdens de reis moeten er lastige keuzes gemaakt worden welke spullen belangrijk zijn om te houden en welke gemist kunnen worden. Wat heb jij nodig om je vrij te blijven voelen? Deze activiteit is tussen 10:30 en 16:30 te volgen, duurt ongeveer 30-45 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Kijk voor meer informatie over toegangsprijzen, programma en openingstijden op: www.hetpakhuisermelo.nl