Afdrukken

Genieten van sfeervolle Folkmuziek

ERMELO – Op zondag 11 juni is er weer een Folksessie in het Wapen van Ermelo. Hoewel er eerder alleen Ierse Folkmuziek werd gespeeld, is organisator Jos Jongeling overgestapt op alle folkgenres.

In januari 2015 begon Marlies Janssens haar Ierse sessies in samenwerking met Het Wapen van Ermelo. Ze had een missie: mensen in Ermelo warm maken voor deze muziekstijl. Dat is haar gelukt gezien de bezoekersaantallen die de daarop volgende sessies trok. Ook in 2016 werden. er weer Ierse Sessies georganiseerd. ,,Echter halverwege dat jaar gebeurde er niets meer. Sanjay (Kowlesar, eigenaar van Het Wapen van Ermelo, red.) benaderde mij of ik het een vervolg wilde geven,’’ vertelt Jos Jongeling. De Ermelose folkmuzikant had eerder ook al eens opgetreden bij de Ierse Sessies en pakte de handschoen op. ,,Ik heb het alleen wel breder getrokken dan Ierse Folk. Er is namelijk meer, ook Amerikaanse en Franse folk.’’ In februari van dit jaar werd de eerste Folksessie gehouden. ,,Het was direct al heel druk, zowel wat publiek als muzikanten betreft. Voor de tweede sessie in april was het eigenlijk te mooi weer, maar we besloten op het terras te gaan spelen,’’ legt Jongeling uit. En dan nu de derde sessie. ,,Ik heb zelf al een aantal muzikanten benaderd, want het doorgaan van deze middagen hangt ook af van muzikanten.’’ Jongeling houdt van muziek die dicht bij de mensen staat en songs die iets te vertellen hebben. ,,Daarom speel ik folkmuziek. Folk is in mijn ogen een pure muziekstijl, zonder opsmuk,’’ vertelt de Ermelose muzikant die samen met Kowlesar vooralsnog elke twee maanden een sessie wil doen.

Folkmuziek

Een folksessie is een informeel samenspel van muzikanten, zangers en zangeressen. Iedereen die een instrument bespeelt of zingt kan meedoen. Deelnemers zitten in een kring om rond de ‘stamtafel’ en zetten om beurten een lied in. Eenvoudig of moeilijker, alleen of samen, alles is in principe mogelijk. Ook is het leuk om naar elkaar te luisteren. Folk wordt muzikaal vertaald in de breedste zin van het woord. Dus zowel folkmuziek uit Ierland als uit bijvoorbeeld Amerika, Frankrijk, Syrië, Turkije en Marokko kan aan bod komen. Voor de organisatoren staat plezier in muziek voorop. Folkminnende muzikanten en luisteraars worden hierbij uitgenodigd om er samen een mooie middag van te maken.
De middag begint om 14.00 uur en duurt tot circa 17.00 uur. De entree is gratis en aanmelden hoeft ook niet.