Afdrukken

Ontdek de ‘Oudste Grens van Gelderland’

ERMELO/ REGIO - Tijdens het Erfgoedfestival ‘Over Grenzen van Gelderland’ biedt Romeinennetwerk Gelderland een gevarieerd activiteitenprogramma aan rond de ‘Oudste Grens van Gelderland’. Dwars door het huidige Gelderland liep zo’n tweeduizend jaar geleden de noordgrens van het Romeinse rijk. Deze grens, de limes, viel samen met rivier de Rijn en is de oudste grens in de provincie.

Van mei tot en met oktober organiseren musea in Gelderland exposities, activiteiten en evenementen rond de Romeinse geschiedenis. Op zondag 24 juni is er bijvoorbeeld een Romeinse middag nabij de Romeinse tuin in Arnhem-Elderveld. In juli en augustus is het Romeinse Zomer in Museumpark Heilig Landstichting Orientalis met op zaterdag 18 en zondag 19 augustus een festivalweekend waarbij zo’n 75 Romeinse re-enactors uit heel Europa laten zien hoe het Romeinse leven eruitzag in de laatste periode van het Romeinse Rijk.

RoMeincraft

In zes musea, waaronder museum Het Pakhuis, kunnen kinderen op verschillende dagen van mei tot en met juli meebouwen aan Romeins Gelderland met RoMeincraft! Deze virtuele activiteit is gebaseerd op Minecraft, het populaire digitale bouwspel. Bouwen gebeurt aan de hand van archeologische en historische informatie, maar er komt ook een dosis creativiteit aan te pas. Ook is het mogelijk om de limes in Virtual Reality te ervaren. Maak kennis met de Romeinse geschiedenis van Gelderland in verschillende musea. Expositie ‘Wachters van het Noorden. Romeinen in Wijchen’ verhaalt over de resten van een Romeinse villa en wat deze ons vertelt over de grenzen tussen de Romeinse en de Bataafse cultuur. In Museum het Pakhuis Ermelo ontdek je de grensoverschrijdende geschiedenis van het Romeins marskamp op de Ermelosche Heide en ervaar je het leven van een Romeins soldaat van dichtbij. 

Ermelosche Heide

Rond 170 na Chr. heeft een Romeins legioen van ongeveer 5.000 soldaten een bezoek gebracht aan de Ermelosche Heide. Ze bouwden hier, op de hoge droge zandgrond, een marskamp en verbleven hier enkele nachten. Waarom ze in Ermelo geweest zijn, is een mysterie. Wat zochten de Romeinen zo ver boven de grens van het Romeinse Rijk? Met de expositie Oog in Oog wil Het Pakhuis inwoners van en bezoekers aan Ermelo kennis laten maken met het unieke verhaal van dit marskamp. Een grensverleggende locatie, gemarkeerd in het landschap en dat is nog steeds te zien! Het verhaal over het marskamp wordt ingebed in de bredere geschiedenis van de Romeinse limes in Gelderland: de oudste grens van Gelderland.

Informatie over de exposities, activiteiten en evenementen rond de ‘Oudste Grens van Gelderland’ is te vinden op www.romeineningelderland.nl. Informatie over het programma van Erfgoedfestival ‘Over Grenzen van Gelderland’ is te vinden op www.erfgoedfestival.nl. Informatie over museum Het Pakhuis www.hetpakhuisermelo.nl