Afdrukken

Bos voor mens en dier

ERMELO – Tijdens de Dag van Woud & Hout op zaterdag 30 juni staat het Molenaarsplein in Ermelo in het teken van ‘het bos voor mens en dier’. Bosbeheerder Henk Jan Zwart gaf afgelopen week al een duidelijke boodschap voor het publiek: 'het gaat slecht met de natuur en wij kunnen en moeten daar iets aan veranderen'.

Ermelo ligt in een prachtig natuurgebied waar het voor mens en dier goed vertoeven is. Maar juist omdat mens én dier hier samen wonen ligt er een opdracht: ‘Hoe dichter natuur en mens bij elkaar komen, hoe meer je moet ingrijpen’, aldus Zwart.

Slecht zichtbaar

De problematiek waar de Ermelose natuur mee te kampen heeft, is slecht zichtbaar. Bomen lijken zelfs beter te groeien door meer CO2 in de lucht in combinatie met veel stikstofdepositie, maar schijn bedriegt. De zandgrond van de Veluwe is arm en wordt alleen maar armer als er geen actie wordt ondernomen. Eén van de doelstellingen van de Dag van Woud en Hout is om mensen bewust te maken van hun verantwoordelijkheid voor de zorg voor de natuur. Op zaterdag 30 juni is Henk Jan Zwart samen met een aantal andere partijen die zich bezig houden met de natuur, het bos en hout aanwezig bij de dag van Woud & Hout op het Molenaarsplein in Ermelo.

Hout in handen

Op het Molenaarsplein is zaterdag genoeg te beleven, ook voor kinderen. Woodcarver Henk Bralts zak met een kettingzaag een boomstam bewerken tot een houten kunstwerk. Jaap de Vries toont houten picknicktafels, hekwerken, maar ook heeft De Vries speciaal voor deze gelegenheid een hondenparcours gemaakt. Hondenbezitters zijn extra welkom om dit speelobject uit te proberen. Het evenement vindt plaats van 10.30-16.00 op het Molenaarsplein in Ermelo.