Afdrukken

Grote behoefte aan biodiversiteit

ERMELO - Zaterdag 7 juli wordt er een Open Bijenstal bij de Ermelose schaapskooi gehouden. De imker laat belangstellenden kennismaken met het wonderlijke leven van de bijen. Voor deelnemers zijn er speciale imkerpakken beschikbaar. Er wordt uitleg gegeven over de samenstelling en werking van het bijenvolk, de bijenteelt en de huidige bedreigingen.

Om dit nuttige insect te behouden, is het belangrijk om een grotere biodiversiteit te hebben. Gemeenten, maar ook boeren kunnen hieraan bijdragen. De imker legt hierover alles uit en toont de bijenvolken in de bijenstal. Een bijenvolk kan bestaan uit zo’n 50.000 bijen; (vrouwelijke) werkbijen, darren (de mannetjes) en één koningin; zonder koningin kan een bijenvolk niet bestaan.

Rondleiding

De bijenteelt kent een eeuwenoude geschiedenis en het was lang onderdeel van het gemengd agrarisch bedrijf. De meeste boeren in de 19e eeuw hadden wel bijenvolken. Honing was in die tijd de belangrijkste zoetstof. Pas met de opkomst van de suikerbietenteelt werd het houden van bijen minder. Vandaag de dag zijn er nog zo’n 8000 bijenhouders in Nederland actief. De rondleiding en uitleg in de bijenstal en over de bijenvolken wordt gedaan door een lid van de bijenvereniging. De kosten hiervoor zijn € 2,50 p.p. Aanmelden is gewenst en kan bij het bezoekerscentrum van de schaapskooi via telefoonnummer 0577-407254.