Afdrukken

Architectuur, infrastructuur en cultuur  

ERMELO - Eeuwenlang hebben de volkeren in Europa elkaar op leven en dood bestreden, elkaar verdreven. Maar net zo vaak hebben ze elkaar opgezocht om handel te drijven en om kennis uit te wisselen. Juist omdat iedereen, elk land en iedere cultuur iets had wat anderen niet hadden. Op zaterdag 8 september vindt de 32ste editie van Open Monumentendag plaats, ditmaal met het thema In Europa.

Het publiek kan in heel Nederland van alles ontdekken over de Europese dimensies van erfgoed: internationale architectuurstromingen, (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten, en vanzelfsprekend de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt. Lokaal heeft het organiserend comité ingezoomd op het ontstaan van de Hanzewegen, op de overeenkomsten en verschillen tussen Ermelo in Nederland en Ermelo in Portugal en de bouwwerken van Alberts en Van Huut.

Hanzewegen

Sommige gebieden in Europa kennen een lange bewoningsgeschiedenis. Neem de Veluwe: gevormd tijdens de voorlaatste IJstijd van 250.000-128.000 jaar geleden, toen een grote massa landijs de aarde heeft opgestuwd. Op de huidige Veluwe vormden zich op die manier heuvelruggen die aan latere bewoners een veilige, hoge en droge woonplaats boden. De grond was vruchtbaar en er was zoet water in de buurt. In de Steentijd zijn hier de eerste historische routes ontstaan. Daar waar mensen vaste routes liepen, raakten de paden ingesleten. Sommige wegen hadden een specifieke functie, zoals kerkpaden, trekwegen of doodwegen. Bekende wegen in Ermelo zijn de Hanze- en hessenwegen. Deze hebben niet alleen lokaal belang gehad – uitruil van goederen, diensten, ideeën – maar hebben ook een belang gediend dat tot over de huidige landsgrenzen heen ging. De Hanzewegen verbonden de verschillende Hanzesteden met elkaar. De meeste Hanzewegen volgden de loop van de IJssel. Uitzondering op de regel was de Hanzeweg, de Oude Arnhemsekarweg, van Arnhem naar Harderwijk, die dwars door Ermelo liep. Tot aan het begin van de negentiende eeuw was de onverharde Oude Arnhemsekarweg de belangrijkste verbinding van Ermelo met Harderwijk en Putten. 

Dubbeldekker

Op 8 september kan iedereen een ritje maken met een bijzonder rijtuig, een omnibus uit begin vorige eeuw. Stalhouderij Wijnand Hazeleger uit Voorthuizen heeft de dubbeldekker in zijn bedrijf en rijdt met dit stukje geschiedenis op de Nederlandse wegen. Het is een compact rijtuig, dat bedoeld was voor het vervoeren van veel mensen in een stad met smalle straten. Onderin de dubbeldekker reisden de passagiers eerste klas. Daarvoor betaalde men dus meer dan voor een plekje boven, in de open lucht. Tijdens Open Monumentendag is een ritje overigen, net als alle andere activiteiten, gratis.

Staverden

Van 10.00 tot 17.00 uur zijn de kas en de moestuin op landgoed Staverden te bezoeken. Ook is vanaf 11.00 uur de Mariahoeve in Putten gratis toegankelijk. Tussen 12.00 en 14.00 uur kan iedereen een kijkje nemen in het kantoorgebouw van Uwoon aan de Dokter Holtropstraat 77. Dit gebouw is een ontwerp van architectenbureau Alberts en Van Huut.  

Fietstocht

De VVV Ermelo heeft een fietstocht uitgezet langs bijzondere Ermelose gebouwen en de Oude Arnhemse Karweg. De fietsroute is net als het programmaboekje af te halen bij de VVV, Stationsstraat 20 in Ermelo.