Afdrukken

In de Kerstvakantie is alles 'op de bon'

ERMELO - In 2020 vieren we 75 jaar bevrijding. Ook museum Het Pakhuis in Ermelo viert de vrijheid en herdenkt de oorlogsslachtoffers met de tentoonstelling 'Verborgen Brieven'. De correspondentie tussen de twee in Ermelo ondergedoken joodse kinderen Bram en Eva en hun ouders staat hierin centraal.

Hoe zag het leven in Ermelo eruit in oorlogstijd? Wie waren Bram en Eva, hoe belandden ze in Ermelo en hoe liep het met ze af? De tentoonstelling Verborgen Brieven vertelt hun verhaal. Zestig verborgen brieven zijn in de jaren zeventig van de vorige eeuw teruggevonden. De brieven die ‘Lini’ en ‘Jan’ schreven aan hun ‘oom’ en ‘tante’ zijn speels, ontroerend, wereldwijs en intiem.

Kerstvakantie

In de Kerstvakantie is er in Museum Het Pakhuis een programma voor het hele gezin. Aan de hand van de brieven van Bram en Eva ontdekken kinderen dat voedsel en kleding tijdens de oorlog alleen te krijgen waren met bonnen. Zo was er genoeg voor iedereen! In een aantal brieven schreef Eva over haar mooie jurken. Bram schreef vaak aan zijn ouders wat ze aten, maar ook dat hij beukennootjes verzameld had waar hij geld voor kreeg.

Verborgen Brieven

Stap in de expositie Verborgen Brieven in het leven van Eva en Bram. Zij woonden tijdens de oorlog in Ermelo, terwijl hun ouders in Leeuwarden ondergedoken zaten. Daarom schreven ze brieven aan hun vader en moeder, waarin ze vertelden over dagelijkse dingen. Het museum is in de kerstvakantie geopend van dinsdag tot en met zaterdag, behalve op feestdagen.

Vergeten groente en bevrijdingsrokken

Kom op donderdag 2 januari of vrijdag 3 januari naar Het Pakhuis en ontdek de vergeten groenten uit de oorlog. Of maak een mooie bevrijdingsrok van papier waar alle belangrijke gebeurtenissen uit jouw leven op staan. Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Het museum is geopend van 10:30 tot 16:30. Kijk voor prijzen en openingstijden op www.hetpakhuisermelo.nl