Dertig jaar trouwe dienst bij vrijwillige brandweer

ERMELO – Collega-brandweerlieden wilden hun trouwe maten niet zomaar laten gaan. Het afscheid van Bert van de Beek en Richard van Koert, die na 30 jaar de vrijwillige brandweer Ermelo verlaten, zou indruk maken.

Het hele korps rukte uit en de manschappen gingen met loeiende sirenes door het dorp. Eerst naar de Zeeweg waar men rond kwart voor zeven Bert Van de Beek ophaalde en vervolgens naar Richard van Koert aan de Witwatersrand. Het werd een feestje, want eenmaal terug in de brandweerkazerne werd er tot in de late uurtjes ‘nageblust’.

Hechte vriendschap

Van de Beek is zelfstandig ondernemer en kon daardoor het vrijwilligerswerk bij de brandweer goed combineren. Na heel veel plezierige jaren vindt hij het nu tijd om te stoppen. ,,Ik ben de helft van mijn leven bij de brandweer,” vertelde hij. Dat heeft geresulteerd in een hechte vriendschap met Van Koert die er in dezelfde periode bijkwam. Vrienden door dik en dun. Van Koert werkte vroeger vlakbij de brandweerkazerne. ,,Dat maakte het makkelijker,” vertelt zijn dochter Ramona. ,,In het begin vloog hij over de tafel heen als de pieper ging. Dat werd later gelukkig veel rustiger.” In die dertig jaar hebben de mannen veel meegemaakt. Veel vrije tijd stond in het teken van de vrijwillige brandweer. En dan gaat het niet alleen om de branden die geblust moeten worden. Laatst met de enorme storm waren de mannen dagen druk om bomen en takken op te ruimen. ,,Bij de brandweer ben je niet alleen om brand te blussen, natuurlijk,” vult Ramona aan. ,,Dit ontzettend gave afscheid hebben ze verdiend.”