Museale collectie veelomvattend


ERMELO - Het vereist wat geduld - er is wat onduidelijkheid bij de wacht over mijn komst - maar uiteindelijk kan ik dan toch de Historische Collectie van de Koninklijke Militaire School (KMS) bekijken. Niet alleen bekijken, het verhaal er achter, en die van de vrijwilligers, intrigeert me eigenlijk nog meer.

Vier mannen, allen beroepsmilitair buiten dienst, die elkaar niet kenden en toch heel erg bevlogen waren om de historische collectie KMS aan te vullen met de geschiedenis van de Ermelose kazerne. Ze zijn weliswaar met pensioen, maar werkten bijna fulltime aan deze klus. Ruud Slangen, Cees Moonen, Roy Meulemans en als een soort van algemeen manager Cees Boevé (,,Maar ook de poetsvrouw, als het moet.’’) hebben uiteraard geschiedenis als hobby. Zo is bijvoorbeeld Slangen gespecialiseerd in de Slag om Arnhem en Moonen in de Spaanse burgeroorlog, maar de historie van de KMS heeft ondertussen ook hun hart. ,,Het gaat er vooral om de collectie zoveel mogelijk aan te vullen. Overal rondkijken en neuzen om spullen op te sporen die eigenlijk hier horen,’’ legt Slangen zijn fascinatie uit. Moonen: ,,We zijn in januari met z’n vieren hier begonnen, wel vijf dagen per week.’’ Maar omdat alle mannen ook een privéleven hebben, is afgelopen zomer toch besloten om dit terug te brengen naar twee dagen. ,,Eigenlijk ben ik in september vorig jaar al begonnen. Toen bekend werd dat de KMS naar Ermelo zou komen, ben ik met Boevé al naar Weert geweest om de collectie daar te bekijken,’’ vertelt Slangen. De collectie, die in Weert werd opgebouwd en daar ook werd tentoongesteld, is door administratief personeel van de KMS ingepakt, maar moest in Ermelo wel zelf door de mannen uitgepakt worden. Omdat de collectie Weert zich vooral oriënteerde op de periode dat de KMS in Weert verbleef, hebben de mannen besloten om alles wat met de KMS, en haar voorloper, te maken heeft te gaan verzamelen. En dat is dus een hele klus.

Tentoonstelling

,,Omdat KMS-commandant Ton Nijkamp in september met functioneel leeftijdsontslag zou gaan, hebben we geprobeerd de collectie vanuit Weert tentoonstellingsklaar te hebben,’’ vertelt Boevé. En dat lukte ook. Dus op 2 september opende kolonel Nijkamp de historische collectie KMS. Er wordt door de mannen vooral niet over een museum gesproken. Moonen: ,,Dan moet je voldoen aan wel 25 soorten voorwaarden en verplichtingen, en dat willen we niet. Daarbij zijn er een paar officiële militaire musea.’’ De collectie KMS wordt uitgebreid met alles wat te maken heeft met de SROI (School Reserve Officieren, vanaf 1948), de SROKI (School Reserve Officieren en Kader Infanterie, vanaf 1966) en de OOS (Onder OfficierSchool). ,,En daarbij gaan we dan dus ook de plaatselijke kazernegeschiedenis een plek geven,’’ vult Moonen aan. ,,Want hier ligt veel opleidingsgeschiedenis. Elke onderofficier van de infanterie kwam in 1948 in Ermelo op.’’ Dat is ook wat Moonen en Slangen bindt; ze zijn namelijk beiden op de Jan van Schaffelaar gelegerd geweest. Slangen: ,,We willen beginnen met de Duitsers die hier in 1945 zaten, daarna de soldaten die opgeleid werden voor Indonesië en vervolgens de SROI.’’

Collectie Harskamp

De mannen zijn druk bezig geweest om delen van de opgedoekte collectie in Harskamp te verkrijgen. Dat ging niet van een leien dakje. ,,Boevé: ,, De collectie is uit elkaar gehaald en ondergebracht bij verschillende musea. Wij willen de onderdelen die eigenlijk in Ermelo thuis horen, terug halen naar onze collectie.’’ Boevé spreekt bijvoorbeeld over een eresabel, die volgens de mannen terug móet komen. ,,Maar ook hebben hier in een van de legeringsgebouwen oude glas-in-loodramen gezeten. Dat gebouw is gesloopt en nu willen we die ramen natuurlijk naar hier halen. En dat zal ook wel niet meevallen.’’ Er is ook heel veel schriftelijk materiaal in de collectie. Dat moet allemaal geregistreerd en geïnventariseerd worden. Er is voorlopig voor de mannen nog veel te doen.

Bezoek

De historische collectie, die is ondergebracht in de oude sportzaal van de Jan van Schaffelaarkazerne, is alleen op afspraak te bezoeken. Dit komt omdat de Legerplaats Ermelo geen openbare terrein is. Elke bezoeker moet namelijk aangemeld worden bij de wacht. Via het algemene mailadres van de historische collectie kan men een groep aanmelden voor een bezoek. Extra informatie is ook te vinden via de facebookpagina: Historische Collectie KMS.