Afdrukken

Naam Professor Kohnstammhof eindelijk gebruikt

ERMELO – Dinsdagmiddag werd het terrein wat als soort van werktitel De Vlishoek had, omgedoopt tot Professor Kohnstammhof. De Vlishoek werd zo genoemd omdat iedereen dan wel wist om welk stuk grond het ging. Immers, ruim zeventig jaar stond er hier een slagerij Jan van de Vlis.

De slagerij en de omliggende woningen zijn vorig jaar gesloopt ten behoeve van een aantal nieuwe woningen. De grond is vijftien jaar geleden gekocht door de woningstichting en vanaf deze week begint bouwbedrijf Van Wijnen met de bouw van een aantal herenhuizen en patiowoningen. Het college van B&W doet een voorstel voor een aantal namen aan de gemeenteraad. Deze besluit uiteindelijk welke naar het gaat worden. Daarna is dit de officiële naam van een straat of hof. Er is gekozen voor de naam Professor Kohnstammhof op voorspraak van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo. Overigens had de gemeente in 2007 al toegezegd mee te willen werken de naam van professor dr. P.A. Kohnstamm terug te laten keren in het Ermelose straatbeeld. De Probusclub Ermelo had daarvoor een verzoek bij de gemeente neergelegd en eveneens had de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo hier toen al op aangedrongen. De naam van professor Kohnstamm was in gebruik voor de school aan de burgemeester van Oordstraat, maar nadat in de negentiger jaren van de vorige eeuw de Kringloopwinkel hier haar intrek genomen had, verdween de naam van dit gebouw.

Oudheidkundige Vereniging Ermeloo

In 2002 diende het bestuur van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo een verzoek bij het Ermelose college in voor een Professor Kohnstammhof op het toenmalig Filippo-terrein. Dat was toen globaal het gebied tussen de Groeneweg en de Oude Telgterweg. Secretaris van de OVE Dick van Wijngaarden: ,,De reden was dat met de verandering van de bestemming van de openbare Prof. Kohnstammschool aan de Burg. Van Oordtstraat letterlijk de naam van de professor uit de Ermelose samenleving zou verdwijnen.’’ Echter de gemeenteraad koos toen voor de straatnaam De Driesten, een naam die overigens samenhing met de oorspronkelijke naam van dat gebied. Van Wijngaarden: ,,In januari 2004 had onze vereniging een gesprek met toenmalig wethouder Eddy Bilder en daar vroegen we nogmaals dringend aandacht voor de naam Prof. Kohnstamm in de straatnaamgeving bij nieuwbouwplannen in Ermelo In  november 2009 heeft de OVE nogmaals een schriftelijk verzoek bij het college B&W ingediend om de naam Prof. Kohnstammhof te realiseren voor het nieuwbouwproject op de hoek Jan Van Malesteinweg-Dokter Holtropstraat. Op 17 februari 2010 werd onze wens door het college gehonoreerd.’’

Met Ermelo verbonden

,,Dat klopt inderdaad,’’ vult wethouder Jan van den Bosch aan, ,,Het is mooi dat daarmee deze naam in herinnering blijft. Prof. Kohnstamm is vooral bekend als onderwijsvernieuwer van landelijke betekenis. Daarom zijn ook veel scholen naar hem vernoemd. In de loop van zijn leven heeft hij zich in Ermelo gevestigd. Jarenlang heeft hij aan de Harderwijkerweg gewoond en is daarmee nadrukkelijk met Ermelo verbonden geraakt. Hij is hier in 1951 overleden. Herman Bouw heeft een aantal jaren geleden een boekje over hem geschreven; de Mammoet van De Schapendrift. Daarin is meer over deze bijzondere figuur te lezen.’’

Prof. Dr. Ph.A. Kohnstamm

Philip Abram Kohnstamm (1875-1951) was in eerste instantie natuurkundige. In 1928 had Kohnstamm echter zijn professoraat in de natuurkunde neergelegd om zich geheel aan het pedagogische en didactische onderzoek te wijden. In 1919 werd hij bijzonder hoogleraar in de pedagogiek te Amsterdam Na diverse publicaties en onderzoeken werd hij alom gerespecteerd als pedagoog. Na zijn emeritaat verrichtte Kohnstamm belangrijk werk als adviseur van de ministers G. Bolkestein en Van der Leeuw en bracht daarmee zijn onderwijsidealen in praktijk. Er wordt wel gezegd dat een groot stuk van de Nederlandse onderwijswetgeving, van kleuteronderwijs tot hoger onderwijs, de arbeid van Kohnstamm was. In 1926 gaat de familie Kohnstamm definitief in hun vakantiehuis De Schapendrift aan de Harderwijkerweg wonen, waarvoor het flink werd uitgebreid. Hoewel Kohnstamm een jood was, koos hij in 1914 voor het christelijke geloof. Na enkele jaren werd hij lid van de Nederlands Hervormde kerk. In Ermelo kerkte de familie in eerste instantie in de Zendingskerk. Na de oorlog ontstaat er onvrede en gaat men in de Nieuwe Kerk aan de Horsterweg ter kerke. Professor dr. Ph. A. Kohnstamm overleed op 31 december 1951 en werd op 4 januari 1952 begraven op de gemeentelijke begraafplaats aan de Varenlaan.