Afdrukken

'Over de hele linie daalt de criminaliteit'

ERMELO – Scoorde de gemeente Ermelo een half jaar geleden nog hoog in de Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad, vandaag presenteert perswoordvoerder Moniek Winters positieve politiecijfers over 2017. ,,We kunnen terugkijken op een gunstig jaar,” zegt ze. ,,Over de hele linie daalde de criminaliteit in Ermelo met 23% ten opzichte van 2016.”

Opvallende uitschieters waren hierbij de daling van het aantal inbraken, zowel in woningen (-42%) als in bedrijven en instellingen (-51%). In 2016 bedroeg het aantal woninginbraken nog 102 tegen 59 in 2017. Voor bedrijven en instellingen ging dit respectievelijk van 55 naar 27. De aanpak van woninginbraken vormt één van de prioriteiten uit het Integraal Veiligheidsbeleid 2016-2019. Burgemeester André Baars is dan ook blij dat deze daling daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. ,,We hebben als gemeente natuurlijk echt hierop ingezet. Niet alleen via het Donkere Dagen Offensief, maar ook door mensen te stimuleren tot digitale buurtpreventie via whatsapp-groepen. Ik roep op om daarmee door te gaan.” De burgemeester is zich bewust van het feit dat woninginbraken een grote impact hebben op mensen. ,,Ik vind het belangrijk dat we dit samen blijven aanpakken en proberen te voorkomen. ”

Integrale aanpak

De focus bij het terugdringen van inbraken ligt op het signaleren van inbrekerswerktuig bij staandehoudingen. De politie heeft de afgelopen maanden hierbij meermalen succesvol ingegrepen en zo inbraken weten te voorkomen. Vanuit de gemeente riskeren mensen hierbij een dwangsom van €2.500,- wanneer zij voor een tweede maal hiermee zouden worden aangetroffen. ,,Deze maatregel is een goede aanvulling op de maatregelen van politie en justitie, wat de integrale aanpak ten goede komt,” zo stelt Baars. Ook de piek van jeugdoverlast in 2016 is in 2017 weer teruggezakt tot onder het langjarig gemiddelde (-24%), evenals de piek van overlast door verwarde personen die met 14% daalde tot op het langjarig gemiddelde.

CBS cijfers

CBS en de Politie werken sinds begin 2017 intensiever samen. Zo biedt het CBS onder meer cijfers over de geregistreerde criminaliteit, op basis van politiedata. De politie presenteert de cijfers niet zelf, maar laat de presentatie in de vorm van open data over aan het CBS. ‘Cijfers geven betekenis’, zegt korpschef Erik Akerboom over het belang van statistieken. ‘Maar cijfers alleen zijn niet genoeg. Daar hoort duiding bij. CBS zet zijn expertise in op het gebied van analyse en datavisualisatie, terwijl wij die data duiden.’