Afdrukken

Bouw wijnkelder eindelijk van start

ERMELO - Op de wijngaard van Jan en Hennie van den Ham wordt druk gegraven. De werkzaamheden voor de bouw van een wijnkelder zijn vandaag pas goed van start gegaan omdat eerst archeologen van BAAC aan de gang moesten.

Aangezien de bouw van de wijnkelder ‘bodemverstorende activiteiten’ zijn, moesten de eigenaren archeologisch onderzoek laten doen. ,,Er zijn sporen gevonden uit de Middeleeuwen, maar ook van ver daarvoor,” vertelt Hennie van den Ham. Inhoudelijk verwijst ze graag naar de specialisten van BAAC. Het gaat om paalsporen en wat kleine scherven. De sporen in de bodem sluiten aan bij de archeologische vondsten aan de Oude Nijkerkerweg (Bronstijd) waar momenteel de Westflank wordt gerealiseerd.

Groen licht

De plannen voor de bouw van de wijnkelder liggen er al jaren. In 2014 kreeg Van den Ham al groen licht  van het college. Toch duurde het nog een aantal jaren voordat een en ander werkelijk gerealiseerd kon worden. De firma Kamphorst is begonnen met het uitgraven waarna Van Panhuis de kelder zal bouwen. Hennie van den Ham: ,,We hopen de oogst van dit jaar er straks in op te kunnen slaan.” De kelder en de ontvangstruimte worden op een natuurlijke manier ingepast in het landschap. ,,Boven de kelder komt dus een ruimte waar we mensen kunnen ontvangen, maar waar we ook de oogst kunnen verwerken.” Met de nieuwe ruimte kan Van den Ham grotere groepen ontvangen. We willen daar dan ook meer activiteiten gaan organiseren.” Eén van de activiteiten is de aanschuifmiddag. Deze staat overigens aanstaande vrijdag al op de agenda.

Wijnproeverij

Wie wil genieten van de Ermelose wijn kan aanschuiven bij de uitgebreide wijnproeverij. Het is een complete proeverij waarbij ook de stokbrood, olijven en kaas niet zullen ontbreken. Aanmelden van tevoren is noodzakelijk, want vol is vol. Dit kan via telefoonnummer 0341-564891 of 06-15451247. De aanschuifmiddag begint om 14.00 uur en deelnemen kost € 17,50 per persoon.