'Het is een droom die uitkomt'

ERMELO - Jan en Hennie van den Ham hebben van het college goedkeuring gekregen om een wijnkelder en een ontvangstruimte te realiseren op hun wijngaard in Telgt. De wens van Van den Ham lag er al jaren, maar het bestemmingsplan bood er geen mogelijkheden voor. Echter door het functieveranderingsbeleid van de gemeente Ermelo kan men wel deze ontwikkeling realiseren.

,,De wijngaard heeft inmiddels een plekje verworven in de samenleving," zegt wethouder Jan van den Bosch. ,,Daarnaast biedt het voor Ermelo een extra dimensie, een toeristische trekker." De gemeente wil op deze manier, door sloopmeters uit de sloopbank beschikbaar te stellen, nieuwe economische dragers in het buitengebied mogelijk maken. ,,Zo is er overigens nog steeds sprake van ontstening in het buitengebied," aldus de wethouder.

Enthousiast

Jan van den Ham is blij met dit bericht. ,,Je hebt een droom," zegt hij. ,,Wat is er mooier dan op je eigen wijngaard je eigen wijn te maken en te bewaren." De plannen liggen er overigens al jaren en al vaker hoorde Van den Ham dat het college enthousiast was. ,,We hebben echt prima gesprekken gehad, maar definitieve toestemming is er nooit gekomen." Dat hij nu verder in de procedure komt, stemt hem enthousiast. Toch blijft hij een slag om de arm houden. ,,Er volgen nog procedures."

Natuurlijke manier

De nieuw te bouwen wijnkelder en de ontvangstruimte wordt op een natuurlijke manier ingepast in het landschap. Het gebouw krijgt een kelder met een schuin dak die overloopt in de grond. De dakbedekking zal bestaan uit grond ingezaaid met bijenbloemenmengsel. Hiermee is de bebouwing een natuurlijke glooiing in het geheel.

Passie

De wijngaard is inmiddels uitgebreid naar zo'n 3.000 stokken op de anderhalve hectare die het echtpaar in beheer heeft. Het is voor het stel pure passie wat ze kunnen realiseren met hulp van veel vrijwilligers. Van den Ham verbouwt acht verschillende druivensoorten op het land waarvan ze afgelopen jaar ongeveer 1.700 liter wijn hebben kunnen maken. De wijngaardier verwerkt de druiven nu bij een collega in Nijkerk. Wanneer de wijnkelder klaar is kan alles op dezelfde locatie plaatsvinden. ,,Dat scheelt veel geld, maar vooral ook tijd," zegt Van den Ham. Daarnaast realiseert hij zich dat met deze realisatie hij ook meer mogelijkheden heeft. ,,Ik kan meer mensen rondleiden, ze meer laten zien en dat het hele jaar door." Van den Ham wil dan ook zeker meer aan de weg timmeren. ,,We zijn er nog niet, maar de aanhouder wint."