Afdrukken

KWR onderzoek sluit met methoden directe lozing uit

ERMELO – Het onderzoeksbureau KWR, dat het rioolwater in Ermelo heeft onderzocht op aanwezigheid van drugs, meldt dat er geen aanwijzingen zijn voor een dump van drugsafval afkomstig van de productie van noch methamfetamine noch amfetamine.

Dat betekent dat de uitslagen van het onderzoek echt afkomstig zijn van consumptie. Het Trimbos Instituut trekt dit echter in twijfel. Zij melden dat het niet aannemelijk is dat Methamfetamine op zo’n grote schaal in Ermelo wordt gebruikt als de uitslag van het onderzoek doet vermoeden. Er zou een andere verklaring moeten zijn: ‘Ofwel er zou een lozing van een drugslab kunnen zijn geweest, maar misschien is er in die periode wel een feest geweest in Ermelo door bijvoorbeeld mensen uit de Randstad.’

Directe lozingen

KWR doet al acht jaar onderzoek naar de aanwezigheid van drugs in het riool. Regelmatig zijn de onderzoekers daarbij op directe lozingen gestuit, en daarom heeft KWR inmiddels methoden ontwikkeld die restanten van drugs aanwezig als gevolg van consumptie kunnen worden onderscheiden van directe lozingen. De KWR onderzoekers kijken altijd – ook in Ermelo – naar de volgende drie punten: Is er in de weekpatronen een plotselinge verhoging te vinden die afwijkend is van de normale weekpatronen? Dit was niet het geval. Wat is de zuurgraad van de monsters? Het productieafval van synthetische drugs bestaat veelal uit sterke zuren, die zorgen voor een lage zuurgraad, of basen die zorgen voor een hoge zuurgraad. Wij hebben geen afwijkingen in de zuurgraad gevonden. Aan de hand van specifieke chemische ‘markers’ (dat zijn typische uitgangsstoffen of tussenproducten) kan onderzocht worden of er afval uit een bepaalde productiestap van synthetische drugs geloosd zijn. Die markers zorgen voor een chemische ‘vingerafdruk’ in het afvalwater. ,,Wij hebben geen enkele marker aangetroffen die wijst op productieafval afkomstig van amfetamine of methamfetamine,” vertelt hoogleraar prof. Dr. Pim de Voogt. Hij is medeopsteller van het Ermelose rapport. Rest de vraag waar deze uitslag dan wel vandaan komt.

Scherp houden

Het college is vorige week naar buiten gekomen met de cijfers uit het rapport. Dit onderzoek is in gang gezet vanwege de motie die een jaar geleden werd aangenomen. ,,Ik ben blij dat het college het serieus oppakt,” stelt Folkje Spoelstra (ChristenUnie) die de motie destijds indiende. ,,We moeten realistisch kijken wat de uitkomst precies inhoudt. Daarnaast is het goed om dit onderwerp scherp te hebben.” Feit is dat de cijfers nu wetenschappelijk onderbouwd zijn. ,,Dit is ook belangrijk ter ondersteuning van de politie,” aldus Spoelstra. De grootste verrassing was de hoeveelheid methamfetamine (Crystal meth) die in het rioolwater werd aangetroffen. ,,Dat is bijzonder omdat dit middel niet eerder in een vergelijkbare Nederlandse gemeente werd aangetroffen,” stelt De Voogt. ,,Vergeleken met de in Europa gemeten vrachten (met name steden in Duitsland, Tsjechië en Slowakije) zijn de in Ermelo aangetroffen hoeveelheden meth echter gering, namelijk een factor 15-20 lager.” In de Randstad wordt Crystal meth wel op grotere schaal gebruikt, maar dan wel door een specifieke doelgroep. Het is immers een dure drug met een lange werking. Een gram kost tussen de honderd en tweehonderd euro. Volgens Jellinek Verslavingszorg is Crystal meth een vorm van amfetamine met sterk gelijkende effecten. Er zijn echter een aantal grote verschillende ten opzichte van amfetamine of speed. Meth is een stuk krachtiger doordat het beter in vet oplost en het daardoor makkelijker vanuit het bloed in de hersenen komt. Hierdoor is meth 1,5 tot 2 keer zo sterk als amfetamine en zelfs vier keer zo sterk als cocaïne.