CDA Ermelo, CU en SGP dienen motie in

ERMELO - CDA Ermelo, SGP en ChristenUnie hebben donderdagavond tijdens de raadsvergadering een motie ingediend waarin zij gezamenlijk pleiten voor een onderzoek naar drugsgebruik in Ermelo. Ook roepen de initiatiefnemers het college op om meer aandacht in preventie en communicatie van en over drugsgebruik bij nieuwe middelbare scholieren en ouders van pubers zodat zij meer kennis opdoen over de gevolgen van drugsgebruik.

Aanleiding voor de motie zijn verschillende signalen van maatschappelijke instellingen en burgers over het gebruik van drugs door kwetsbare doelgroepen en samenhangende problemen. Woordvoerder van het CDA Ermelo Erik van der Weide vertelt daarover: ‘Er zijn verschillende organisaties, zoals zorginstellingen, de woningcorporatie, welzijnswerk, verslavingszorg, de jongerenraad, maar ook de politie, bij ons aan tafel geschoven om te vertellen over problemen die ze in de praktijk zien als kwetsbare mensen drugs gebruiken. Dat is vaak heel schrijnend. Er zijn in Ermelo gelukkig al veel organisaties en verenigingen druk bezig om de gevolgen van drugsgebruik en drugscriminaliteit aan de kaak te stellen. Toch noemen deze organisaties ook dat er ruimte is voor verbetering in bijvoorbeeld preventieprogramma’s door meer te focussen op de weerbaarheid van jongeren en al eerder met de voorlichting te starten’. Folkje Spoelstra van de ChristenUnie: ,,Voor de CU is het erg belangrijk dat naast de jongeren ook ouders worden bereikt met voorlichting en preventie. Daarmee helpen we het inzicht in drugsgebruik bij jongeren te vergroten. In de gemeentelijke gezondheidsnota wordt daar weinig concrete aandacht aan geschonken, via deze motie proberen we daar nu wel die aandacht voor te vragen."

Wet Damocles

In 2016 heeft de politie acht keer een hennepkwekerij of opslagplaats ontmanteld in Ermelo, hetgeen makkelijker te doen is sinds de zogenaamde Wet Damocles in werking is getreden. Naar verwachting komt binnenkort de Wet Damocles II door het parlement waarmee de politie ook ruimere mogelijkheden krijgt om zelfs bij voorbereidende handelingen voor drugscriminaliteit een huis te sluiten. Met de motie willen de drie partijen alvast voorsorteren op die wet. Woordvoerder Snoek van de SGP vult aan: ,,Ons bereiken steeds meer signalen van drugsdeals en drugsafval op schoolpleinen. Wat dat betreft is het een goede zaak dat de politie nu duidelijk werk maakt van het handhaven op drugshandel en ontmantelen van hennepkwekerijen en drugsopslagplaatsen. In een tijdbladartikel lazen we dat Nederland het grote doorvoerland is van drugs in de wereld en steeds crimineler wordt. En Ermelo is in dit opzicht geen eilandje apart."

Inzicht

De partijen willen ook graag dat er een plan wordt gemaakt voor een rioolwateronderzoek naar het gebruik van drugs. Dit stuitte op weerstand bij raadsleden van BurgerBelangen Ermelo en Progressief Ermelo. De indieners gaven nog aan dat ze niet de illusie hebben om drugsgebruik helemaal uit te bannen, maar denken wel door het inzicht te vergroten, de preventie te verstevigen en de weerbaarheid van kwetsbare inwoners te versterken, de vraag naar drugs af te remmen. ,,Pas als we weten wat er speelt, kunnen we als gemeente ons beleid beter afstemmen. Los daarvan vinden we het belangrijk dat we als politiek ook meewerken aan de signalen uit de samenleving dat preventie en aandacht voor weerbaarheid beter kunnen." sluiten SGP, CU en CDA Ermelo af. De motie is met meerderheid van stemmen aangenomen.