Afdrukken

Kwaliteit Ermelosche friet constant hoog

ERMELO - De AD- friettest komt er weer aan. Hoewel de meningen over deze testen verdeeld zijn, is het wel een soort van vergelijkend warenonderzoek. Vorig jaar won de Ermelosche Frietzaak de test met een maximale score: een tien!

De Ermelosche Frietzaak bestaat bijna twee jaar. En hoe? Vorig jaar wonnen de Ermeloërs de AD fritestest 2016 met de hoogst mogelijke score. De friet van de Frietzaak is gemaakt van de Agria-aardappel en wordt vers gesneden, voorgebakken en daarna afgebakken. ‘Een topprestatie waarop niets valt af te dingen’ aldus het testrapport. Het is een spannende week voor eigenaren Wouter en Larissa van der Haar. Ze weten de uitslag al, maar mogen daar uiteraard niets over zeggen. Wel mogen ze aangeven dat de Ermelosche Frietzaak dit jaar in ieder geval bij de eerste tien is geëindigd. Van der Haar hoorden van de testers van het AD dat ze ons complimenteren dat we nog steeds het goede concept hebben staan. ,,En dat is goed om te horen.’’

Storm

Wouter van der Haar: ,,Vorig jaar was het natuurlijk een gekkenhuis. Een storm van reacties kwamen op ons af. Maar ook heel veel klanten die onze friet wilden proeven. Maar eigenlijk begon het vrijdagochtend als vroeg. Ik werd door Edwin Evers van Radio 538 uit m’n bed gebeld. Heel bijzonder als je je dan realiseert dat er dan zo’n half miljoen mensen naar je luisteren!’’ De jonge ondernemers kregen enorm veel media-aandacht; radio, televisie en kranten berichtten over de lekkerste friet van Nederland. ,,Maar ook in de zaak liep het storm. Veel liefhebbers van friet kwamen proeven. Uit het hele land kwamen de klanten hierheen. Maar nu nog steeds, want we hebben blijkbaar naam gemaakt.’’ Friet blijkt dus belangrijk voor mensen, een reden om voor om te rijden? ,,Ja, er zijn echt mensen die er voor omrijden. We horen van klanten dat ze uit Rotterdam komen, maar ook mensen die er een leuk dagje van maken. Ook zijn er mensen die uit Drenthe komen en voor de derde of vierde keer bij de A28 ter hoogte van Ermelo er altijd even afgaan om in Ermelo een frietje te halen,’’ lacht Van der Haar. ,,Of het succes niet te vroeg kwam, is moeilijk in te schatten. Ja, we waren nog maar net begonnen, maar ik vraag me af of je überhaupt wel kan inschatten wat het teweeg brengt. Ook al ben je een ervaren ondernemer.’’

Succes

,,De hoeveelheid bestellingen ging na de bekendmaking met 3, 5 keer omhoog ten opzichte van de weken ervoor. En een week later, voor Koningsdag heeft Joël van der Heijden ’s nachts tot half vier staan voorbakken om voldoende friet te hebben op Koningsdag. Hij staat nu overigens ook weer ingepland,’’ lacht Van der Haar. ,,Tja, wat is het succes van dit concept? In het begin is het toch wel een zoektocht geweest naar een goede aardappel, en die hebben we gevonden. Het nieuwe daaraan is dat het vers is. De hele top dertig is alleen maar vers spul. Niet nieuw in formule maar wel in product. Het merendeel van cafetaria’s serveert fabrieksfriet, en dat scheelt dus wel in kwaliteit en smaak. Friet is voor veel mensen nog steeds een traktatie. De mensen komen voor een genietmomentje, zeg maar.’’ De AD-friettest gaat alleen over de kwaliteit van de friet, de rest, zoals andere producten of hoe de zaak er uit ziet, speelt niet mee. ,,We hebben een concept waar we ons goed bij voelen en dat blijven we vasthouden. We proberen zo constant mogelijke kwaliteit te leveren en houden zo goed mogelijk rekening met de variabelen.

Uitrollen

Broer Koen is vanaf oktober uit de zaak. Hij werkte fulltime achter de frituur, maar het bracht hem niet wat hij er van verwachtte. Daarom besloten de beide broers in goede harmonie uit elkaar te gaan. ,,De bedoeling is dat we dit concept wel verder gaan uitrollen. Maar eerst gaan Larissa en ik een jaartje naar Sri Lanka. We kunnen dat nu nog doen en wachten dus nog even met het uitrollen. Maar, we gaan zeker meerdere vestigingen openen, alleen kan ik er nu nog niet meer over zeggen.’’ Vrijdagmorgen krijgen Wouter en Larissa van der Haar te horen op welke plaats de Ermelosche Frietzaak dit jaar is geëindigd. Spannend!

Foto: Joël van der Heijden (links) en Xander Laanstra