Afdrukken

Voormalig TC houdt het liever bij feiten

ERMELO - ,,We houden het liever bij de feiten,” zegt Andries Posthouwer, voetballer en voormalig lid van de Technische Commissie van DVS’33 Ermelo. Hij voelt net als zijn TC collega Geerling Hamstra het DVS-bloed door zijn aderen stromen. Verbouwereerd zijn ze dan ook over de manier waarop ze door de voorzitter van de Ermelose voetbalvereniging zijn afgeserveerd.

,,Ik denk dat Aart (Goossensen, red.), net als wij, het beste met de club voorheeft,” aldus Posthouwer. En hoewel de mannen zich tot op heden terughoudend hebben opgesteld omdat ze er graag samen met het bestuur uit wilden komen, vertellen ze nu hún kant van het verhaal. Eigenlijk een reactie op het bericht dat het bestuur afgelopen week in de media plaatste. Een hoofdstuk dat begon met een negatief advies ten aanzien van een contractverlenging voor trainer Bert van Hunenstijn. Een zorgvuldig opgesteld advies dat door Goossensen zonder enig gesprek van tafel is geveegd. Vooral de rol van de voorzitter staat bij de Technische Commissie ter discussie. Op 24 november heeft Wiert Omta (voorzitter TC) een zorgvuldig opgesteld advies met 23 punten, waarvan ook een aantal positief, naar Aart Goossensen gebracht, maar hij werd zonder zijn verhaal te kunnen doen naar huis gestuurd. ,,Aart had op hetzelfde moment al zijn eigen lijstje klaar en onze argumenten zijn met één pennenstreek van tafel geveegd,” vertelt Omta.

Collectief

Iedere maand hielden Andries Posthouwer en Geerling Hamstra een voortgangsgesprek met de trainer van het eerste elftal. ,,Je kijkt dan naar de dingen die positief zijn, maar ook de minder positieve zaken komen aan bod,” aldus Hamstra. ,,Maar we bepalen zeker niet wat de opstelling van het elftal moet zijn.” Wel was er een coachende rol wanneer het een tijdje niet lekker liep. ,,Dan geef je advies. We hebben punten aangegeven, een positievere opstelling richting spelers.” De mannen benadrukken dat het niet gaat om Van Hunenstijn als persoon, maar om de trainer. Posthouwer: ,,We hebben te maken met iemand uit de club. Hij is populair en er zijn heel veel mannen die met hem gevoetbald hebben. Wat er binnen DVS ontbrak, was het smeden van een collectief.’’ Hamstra vult aan: ,,Samen met het voetbaltechnisch vermogen van wat wij dachten dat er al was, zou het een goede keuze kunnen zijn. We hebben ons echter ook gerealiseerd dat er een afbreukrisico was.” De afgelopen maanden bleek voor de TC dat Bert van Hunenstijn niet de juiste persoon was voor de ambities die de club heeft met dit elftal. Hamstra: ,,Het zou fantastisch zijn als we naar de Tweede Divisie zouden kunnen doorstromen. We zitten nog niet op dat niveau, maar we hebben het gevoel dat we daar net onder zitten. Ik denk dat we er heel dichtbij zitten. We moeten nu zeker in staat zijn bij de bovenste drie mee te kunnen draaien. Dan moet je wel het maximale uit deze spelers halen. En dat is wat er volgens ons te weinig gebeurt.”

Teleurstellend

Voorzitter Goossensen heeft inmiddels het contract met de hoofdtrainer verlengd, met als gevolg dat er ook twee bestuursleden, zes leden van de Technische Commissie en twee stafleden zijn opgestapt. ,,Ik denk dat de afstand tussen de trainer en de voorzitter veel te close is,” legt Omta uit. ,,Aart is begin van het seizoen mee op trainingskamp gegaan. Sindsdien zit hij er veel te dicht op. Ik denk dat de trainer niet met de voorzitter voetbalzaken moet bespreken, maar met de TC. Andries en Geerling waren voor Bert de contactpersonen. Zij voerden maandelijks gesprekken, een soort van voortgangsgesprekken. Bert meldde vervolgens aan Aart dat dit teleurstellend en onbevredigend verliep. Hij had ook naar de voorzitter van de TC kunnen komen. Of, liever gezegd, móeten komen. Dan was het op formele wijze in het bestuur gekomen. Immers het gaat om voetbaltechnische zaken.” De leden van de TC vinden dat de voorzitter té dicht op het eerste elftal zit in plaats dit aan de TC over te laten. Zij voelen zich daardoor dan ook gepasseerd. ,,Dat zou de trainer ook moeten weten, want een voorzitter hoort niet in de kleedkamer. Daar had Van Hunenstijn iets van moeten vinden,’’ aldus Omta.

Puntenlijstje

Goossensen wist daardoor al eerder welke kant het advies van de TC uitging en maakte vervolgens eigenhandig een puntenlijstje. Een van zijn argumenten is dat hij niet opnieuw een trainer vroegtijdig wilde wegsturen. ,,Dat is overigens in tien jaar tijd slechts een keer gebeurd en dat was vorig seizoen,” verklaart Hamstra. Hij weet ook dat het makkelijker is om een trainer van elders weg te sturen en dat dit met Van Hunenstijn, als man van de club, lastiger ligt. ,,Maar we zitten er niet voor de populariteitsprijs.” Overigens is een advies over vroegtijdig wegsturen bij Van Hunenstijn nooit aan de orde geweest. Het ging over het niet verlengen van een éénjarige overeenkomst. De Technische Commissie heeft meermalen geprobeerd in gesprek te komen met het bestuur. Er werd ook een afspraak gemaakt. ,,Tot we de dag ervoor een mailtje kregen van Aart,” meldt Omta. ,,Daarin schreef hij: ‘alles leuk en aardig, maar ik pas mijn mening toch niet aan.’” Op geen enkele manier kreeg de TC de gelegenheid haar standpunt te verdedigen. ,,Omdat hij het met argumenten niet kan winnen,” is de verklaring van Posthouwer. De mannen betreuren het dat het juist op deze manier is gegaan. ,,In een gesprek waren we er echt wel uit gekomen. We waren het misschien niet eens geworden, maar dan was het makkelijker te accepteren,’ weet Hamstra, die zich na al die jaren aan de kant gezet voelt. De slogan ‘DVS is één grote familie’ is voor de opgestapte TC leden op dit moment moeilijk verteerbaar. ,,Eén familie waarbij er één persoon is die blijkbaar kan spreken voor allen,” aldus Omta. ,,Dat is kwalijk.” Hij betreurt het dat er nu zoveel technische kennis en relaties aan de kant zijn gezet. ,,Geerling is ‘mister DVS himself’, niet dat hij dit zelf ooit zo zal zeggen, maar hij is al zestig jaar lid van de club. En Andries heeft heel veel contacten in de voetbalwereld. Voor hen is de klap enorm hard aangekomen.”

Passievol

Wat voor de mannen het meeste pijn doet, zijn de beweringen van de voorzitter in het persbericht. Alsof zij eerst positief waren en later niet meer. ,,Nee, zo ligt het niet,’’ aldus Omta. Ik heb een stuk voor het jaarverslag gemaakt wat gaat over juli 2016 tot juli 2017. Aart kan wel zeggen dat wij als TC nu een andere mening hebben, maar in de periode waar mijn stuk over gaat, was Bert nog niet in dienst! Het ging over het aannemen van de nieuwe trainer en daarover waren we inderdaad positief. Anders hadden we hem toch niet aangenomen. Heel vervelend dat Aart in het persbericht dit gebruikt alsof wij na de jaarvergadering van visie zijn veranderd.’’ In gesprek met de mannen lijkt dit conflict onomkeerbaar. Tegelijkertijd praten ze passievol over de geel-zwarten en zien ze heel veel potentie voor de vereniging. DVS’33 Ermelo heeft ambitie om een stabiele Derde Divisieclub te zijn met de mogelijkheid om te promoveren naar de Tweede Divisie. Daar heeft de club ook hele goede spelers voor in de selectie. Maar, die moeten dan wel goed gecoached worden. Hamstra: ,,In mijn filosofie heb je spelers voorin lopen die heel creatief zijn. Maurice, Göhkan en Roemeon. Deze creatieve geesten bepalen zelf wel wat ze doen, die moet je niet te veel willen sturen. Deze trainer kan niet het maximale eruit halen. Hij moet zorgen dat deze spelers zich happy voelen. Maurice moet wedstrijden voor ons beslissen. Hij kan op dit niveau wel vijftien doelpunten per seizoen maken. Göhkan idem dito. Dat maken ze ook als je er maar goed mee omgaat.” De commissie van beroep doet momenteel onderzoek naar de gang van zaken.