Afdrukken

Fysio Ermelo Prins&Staal ondersteunt Rallycoureur

ERMELO – Het is al weer twee jaar geleden dat praktijkhouder Klaas Staal de Mammoet Rally Sportequipe ondersteunde tijdens de loodzware Dakar Rally. Gisteren kwam Staal met de ploeg weer aan in de hoofdstad van Peru: Lima voor de veertigste editie van deze Rally. 

Staal: ,,Voor mij is het inmiddels twee jaar geleden dat ik mee ben geweest met de zwaarste rally ter wereld: Le Dakar. Afgelopen jaar heeft Bram Derks de praktijk vertegenwoordigd als fysiotherapeut voor het team van Mammoet Rallysport.’’ Al enkele jaren begeleidt de Ermelose fysiopraktijk Prins&Staal rallycoureur Martin van den Brink. Volgens Staal is de coureur uit Harskamp er honderd procent klaar voor. ,,Martin traint twee maal per week bij ons in de praktijk en volgt een schema dat door ons is opgesteld. Het is gericht op zijn conditie, maar bovenal op het verbeteren van zijn nekspieren. Een uniek programma dat, misschien minder intensief, maar vooral bijzonder effectief is voor wie nekklachten heeft of zijn/haar nek sterker wil maken. Inmiddels hebben wij zoveel kennis en ervaring opgebouwd in de training van nek- en schouderspieren, vooral door de Dakar, dat wij onszelf echt experts op dat gebied mogen noemen.’’

Route en Team

De Dakar, die overigens al tien jaar niet meer in Afrika wordt verreden, verhuisde in 2009 met het hele circus naar Zuid Amerika. Dit jaar is het niet alleen de veertigste editie van de zwaarste rally ter wereld, maar dus ook de tiende editie in Latijns-Amerika. Tijdens deze jubileumrally zullen de deelnemers in totaal 9000 kilometers afleggen, verdeeld over veertien etappes, stages genoemd. De helft van die stages is volledig off road. De rijders zullen ruim de helft van de tijd niet op wegen rijden maar in het terrein. Er zijn bovendien vijf routes die boven de 3000 meter worden afgelegd, wat voor extra problemen kan zorgen bij de coureurs. Vorig jaar namen er negentien Truckequipes mee, dit jaar ‘maar’ negen. Hoewel het bekendste team van Gerard de Rooy er dit jaar niet bij is, is Martin van de Brink van Mammoet Rallysport er wel weer bij. Het Mammoet Rally Sportteam neemt met twee racetrucks deel aan de Dakar: een Renault Sherpa CBH385 met Van den Brink achter het stuur en een Renault K520 met Janus van Kasteren als chauffeur. Daarnaast rijden er twee Renault Service Trucks mee. Verder is er nog de PressCar met teammanager Steven van de Craats en fysiotherapeut Staal.

Fris en Scherp

De start is op 6 januari in Lima waarna de eerste kilometers langs de kustlijn zullen lopen. Daarna gaat het landinwaarts richting La Paz, Bolivia. Daar is een rustdag op 12 januari, waarna door Bolivia de route richting Argentinië leidt. Daar wordt uiteindelijk het eindpunt Córdoba bereikt op zaterdag 20 januari. ,,Gisteravond zijn wij na een vlucht van bijna dertien uur geland in Lima. Vanmorgen waren wij er al vroeg uit en staan nu in de haven van Lima. Hier staan de voertuigen klaar om opgehaald te worden. Vervolgens zullen wij straks naar de werkplaats van Renault Trucks Lima rijden waar wij de komende dagen de laatste hand zullen leggen aan de trucks in voorbereiding op de race. Zelf zal ik de komende dagen de coureurs, monteurs en navigatoren, in totaal zes man voor twee racetrucks, proberen te ontspannen en soepel maken middels massage en andere fysiotherapeutische vaardigheden,’’ vertelt Staal vanuit Peru. De fysiotherapeut zal komende dagen alles in het werk stellen om de mannen fris en scherp aan de start te laten verschijnen. Ermelo van NU zal Klaas Staal, en uiteraard de heroïsche rally, de komende weken weer gaan volgen.