Afdrukken

Beste eindresultaat bij Mixed Duet

ERMELO - Afgelopen donderdag werden de vele trainingsuren beloond: Natasja van Schuppen en Fokko de Gans behaalden overtuigend de gouden medaille voor het mixed duet tijdens het Europese Kampioenschap Masters in Slovenië. Het ere-metaal werd hen tijdens een eenvoudige ceremonie omgehangen door LEN-functionarissen. Wat ging daaraan voor af? 

Dinsdag hadden Van Schuppen en De Gans een uitstekende technische kür gezwommen. Een enkele afwerking was niet optimaal, maar het juryresultaat was uiteindelijk genoeg voor de eerste plaats. De vrije uitvoering die voor donderdag op het programma stond, had - door een onduidelijke starttijd - een wat nerveuze voorbereiding. Hoe laat nog: iets eten, mentale voorbereiding, haren in de gelatine en zijn we nog op tijd voor inzwemmen? Het verlossende antwoord kwam om half 11: er werd gestart om 15.00 uur.

Lat hoog

In de hoek van het podium staan Van Schuppen en De Gans klaar voor hun aankondiging. Nog een laatste aanmoediging van supporters voordat de aanstekelijke jarennegentig-hit Cotton Eye Joe van RedNex uit de geluidboxen dreunt. Geen tijd meer om na te denken, alle geautomatiseerde bewegingen volgen elkaar op, de één na de ander; armen, benen, gezichtsuitdrukkingen. Naast de fysieke inspanning blijft synchroonzwemmen een jurysport waar 'artistic impression' een belangrijke bijdrage is van het eindresultaat. Met de choreografie hadden Van Schuppen en De Gans de lat hoog gelegd: 2x opduw; 3x meervoudige beenbeweging; 1x spin down 360 graden; 6x expressie (gezichtjes) en een stevige verplaatsing (drie banen) tijdens de bijna twee minuten dat de muziek speelde. De Gans: ,,Het gevoel was waanzinnig en op weg naar de laatste act, keken we elkaar onder water stralend aan, waar duidelijk te lezen was: YEAH, we did it!’’

Persoonlijk record

,,De jury waardeerde onze uitvoering met 63 punten, een persoonlijk record,’’ vertelt de Ermeloër trots. ,,Ontstaan door allemaal zessen. Hierna moesten nog twee mixed duetten uit Spanje zwemmen, dus in hoeverre zou ons eindresultaat van 120.9933 genoeg zijn voor het overall klassement?’’ De concurrentie zwom artistiek op Spaanse muziek: sterk, zoals ze dat ook tijdens het SWOLS OPEN lieten zien, maar bij de uitvoering lieten ze punten liggen. Nadat alle vijf mixed duetten hadden gezwommen, werd duidelijk hoe goed Van Schuppen en De Gans dit EK hadden gezwommen: met bijna 7 punten verschil hadden ze niet alleen Goud voor hun leeftijdscategorie 40-49, maar eveneens het beste eindresultaat.