Afdrukken

Samen vluchtelingen helpen bij integratie

ERMELO – Welzijn Ermelo is samen met het Diaconaal Platform Ermelo een nieuw project gestart: Thuis in Ermelo. Het is een maatjesprogramma voor vluchtelingen en statushouders. Het doel is om de nieuwkomers in Ermelo te helpen bij het sociaal integreren in de maatschappij.

,,Het project bestaat sinds half april,’’ vertelt Wafa Fare, coördinator bij Welzijn Ermelo. ,,We merken dat veel statushouders, die al langere tijd in Ermelo wonen nog steeds problemen hebben met maatschappelijke integratie, zoals sociale contacten, financiën, sociale voorzieningen en nog moeite hebben met de Nederlandse taal.’’ Vluchtelingen en statushouders worden in eerste instantie begeleidt door Vluchtelingenwerk, maar als dit stopt moeten ze het in principe zelf doen. ,,Maar, het wordt er ook niet eenvoudiger op,’’ vult Annet van den Top, coördinator van het Diaconaal Platform Ermelo aan. ,,Eerder was vluchtelingenwerk zo’n acht maanden betrokken, maar dat is ingekort en daardoor is er minder tijd om te leren en integreren. Hoewel wij Vluchtelingenwerk niet in de gaan weg zitten, willen we wel eerder aansluiten en kunnen dan een en ander overnemen.’’ Sowieso is acht maanden wel erg kort om volledig te integreren, al hangt dit natuurlijk ook af van de personen én de culturen waar ze uit komen. Maar duidelijk is wel, dat er voor een grote groep vluchtelingen meer tijd nodig is en ze meer begeleiding hierin nodig hebben. Wafa Fare: ,,We zoeken dan ook maatjes, en zeker geen hulpverleners. Met een maatje kun je samen optrekken, eventueel bij elkaar over de vloer komen, samen boodschappen doen, verjaardagen vieren en vooral veel Nederlands praten.’’

Ondersteuning

Sia Loedeman is coördinator bij Gave/Vluchtelingenwerk: ,,Via een maatje leert de vluchteling ook andere mensen kennen en groeit het netwerk. En als maatje krijg je meer inzicht en kennis van andere culturen. Hoe mooi is dat?’’ Zo’n tweederde van de groep statushouders doet het wel goed en heeft redelijk snel contacten opgedaan. ,,Maar, er zijn er ook die dit niet lukt. En daardoor wellicht afhankelijk blijven van het spreekuur van Vluchtelingenwerk. Daar mogen ze geloof ik drie jaar gebruik van maken, wat ik zelf eigenlijk heel lang vind, maar sommigen komen daar al vijf jaar.
En een maatje is ook nog eens heel lokaal. Het gaat dan over Ermelo, de gemeente Ermelo en haar voorzieningen.’’ Integreren gaat over de samenleving, de maatschappij. En als het jezelf niet lukt, heb je daar ondersteuning bij nodig. Loedeman: ,,Dat doe je door samen boodschappen te doen of bijvoorbeeld mee te gaan naar het spreekuur van de dokter. En als je dan al de hele dag bezig bent, moet je daarna nog Nederlands leren. Maar hoe dan? Dus ga je zelf de taal oefenen met jezelf of in je gezin. Maar het is juist beter om met de ‘local’ te oefenen. Dan leer je de taal veel sneller.’’

Deel je Tafel

Wafa Fare: ,,We gaan in eerste instantie uit van een termijn van een jaar dat het maatje ingezet kan worden. Dan gaan we daarbij twee keer per jaar evalueren. Aan eind van dat jaar is het aan de vrijwilliger/maatje of je verder met elkaar wilt optrekken. Dat kan natuurlijk altijd nog op vrijwillige basis.’’ De groep die ondersteuning nodig heeft, bestaat uit zo’n driehonderd personen. Maar, die zullen in eerste instantie niet allemaal direct bereikt gaan worden. Van den Top: ,,We zitten nu in de fase van de werving van Maatjes, maar we willen voor de zomer al een aantal koppelingen hebben gedaan om wat ervaring op te doen. Er zijn al wat aanmeldingen, maar nog lange niet genoeg. Ook moeten we nog ‘op zoek’ naar de juiste statushouders. Dat is wel moeilijk om die te bereiken, maar gaat vanzelf wel lopen. Het is ook mogelijk om statushouders aan te melden waarvan je denkt dat ze hulp nodig kunnen hebben.’’ Wafa: ,,Het zou natuurlijk mooi zijn om mensen van dezelfde cultuur of achtergrond als maatje in te zetten. Dat willen we inderdaad ook stimuleren en die als sleutelfiguren erbij te betrekken. Vooral omdat we via hen ook kennis krijgen over die cultuur en gebruiken.’’ ,,Maar ook voor de eigenwaarde van de statushouders is dit goed, zien dan dat inburgeren ook werkt en dat het dus ook kan,’’ aldus Loedeman. ,,Aanstaande zaterdag is er ‘Deel je Tafel’ en daar komen ook statushouders, dat is een leuk begin om kennis te komen maken,’’ besluit Van den Top. Voel je je aangesproken, vind je het leuk om maatje te worden van mensen met een andere cultuur? Meldt je dan aan voor dit project via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.