Eerste dag met twee gouden medailles voor Ermelose zwemster

ERMELO/ ROEMENIE – Dit weekend wordt in Roemenië het eerste Europese Kampioenschap zwemmen in ijskoud water gezwommen. Op de eerste dag won de Ermelose Iris van Aurich goud op de 500 meter vrije slag en de 50 meter schoolslag in haar leeftijdscategorie.

Het gaat om een extreme sport waarbij er gezwommen wordt in water onder de 5 graden. ,,Dat doet wat met je lichaam,” vertelt Van Aurich. ,,Het water was vandaag 3,9 graden. Ik mocht starten met de 500 m. Met de 500 en 1000 meter wordt je de hele tijd begeleidt door een secondant. Deze persoon houdt in de gaten of het goed met je gaat tijdens en na de race.” Een succesvolle race.

Koningsrace

In de Roemeense plaats Oradea werden vrijdag al diverse series gezwommen. ,,De snelste serie van dit programma mocht pas aan het einde van de dag starten, een soort Koningsrace,” aldus de Ermelose. ,,In die laatste serie zwom ook nog een Duitse leeftijdsgenoot. Omdat ik een goede tijd had neer gezet zou het erom gaan spannen.” Maar Aurich was sneller en ze won goud gewonnen in de leeftijdscategorie 55+. Van Aurich zwom vrijdag ook de 50 meter schoolslag, de afstand waarop ze vorig jaar in Samoens wereldkampioen werd. Toen in de leeftijdscategorie 50+. Nu is ze een categorie opgeschoven, maar dat leverde haar opnieuw goud op. Ook op deze afstand werd ze Europeeskampioen. Vandaag komt ze nog aan de start op de 100 meter schoolslag en zondag zwemt ze de 100 vlinderslag en de estafette.