Afdrukken

'Verzakkingen zijn binnen de marges'

ERMELO – De constructieve veiligheid in de prefab-woningen -in 2019 gebouwd door bouwgroep Slokker- is (nog) niet in het geding. Dat blijkt uit het lijvige rapport van adviesbureau Duinwijck Installaties Bouwfysica & Bouwkunde. Dit bureau deed onderzoek naar 24 nieuwbouwwoningen van Uwoon in De Driesprong in Ermelo. Maar zonder aanpassingen kunnen er wel gevaarlijke situaties ontstaan.

Dit laatste geldt vooral voor de woning aan Kruispan 32. Veel gebreken en verzakkingen komen overigens in meerdere woningen voor. ,,Maar de bodem is stabiel en de verzakkingen zijn binnen de marges,” meldt Iris Uittien, manager wonen bij de woningcorporatie. Zij vindt de uitkomsten van het onderzoek duidelijk en overzichtelijk. Wie zich door het rapport worstelt leest dat met name de bouwwijze, maar ook de gebreken die tijdens de bouw zijn ontstaan en het lage afwerkingsniveau ervoor gezorgd hebben dat veel bewoners er geen vertrouwen meer in hebben. Sinds de zomer van 2019 is er een enorme lijst van gebreken ontstaan en die zijn nog lang niet verholpen.

Zeer sober

Adviesbureau Duinwijck omschrijft de afwerking van de Slokker woningen als zeer sober. Nergens zijn plinten of afwerkingslatjes aangebracht. De constructie is tijdens en direct na de bouw doorgebogen en dat heeft scheuren veroorzaakt. Woningcorporatie Uwoon verschuilt zich achter het feit dat het binnen de normen is gebleven, maar het heeft er in elk geval voor gezorgd dat er nauwelijks sprake is van woongenot. ,,De woningcorporatie zou voor ons op moeten komen, maar we hebben nu het gevoel alsof we in ons gezicht worden uitgelachen,” meldt één van de gedupeerden. ,,De klant is koning, maar niet bij Uwoon. We betalen maandelijks een aanzienlijke huur, maar wat mogen we daarvoor terug verwachten? Dikke ellende!” Bewoners zijn ten einde raad. ,,Ik ben aan het einde van mijn Latijn,” aldus een bewoonster van een woning aan Kruispan.

Twijfel

Juist bij die straat is er veel twijfel over de bodem. Hoewel nog niet alle uitslagen van het bodemonderzoek bekend zijn, meldt het rapport dat de geotechnische draagkracht waarschijnlijk te laag is. Men noemt het zeer los gepakte zandlagen. Gevolg is scheefstand van de woningen. Volgens Uwoon geeft het rapport bewoners ook informatie over specifieke aspecten van hun woning. ,,Dit zijn duurzaam gebouwde prefab woningen en die hebben soms afwijkende kenmerken ten opzichte van traditioneel gebouwde woningen. Zo blijven prefab-delen altijd een beetje bewegen ten opzichte van elkaar. Dat is qua veiligheid geen enkel probleem, maar kan soms wel geluid geven,” zo laat Uittien weten. ,,We moeten ons nog eens goed buigen over het rapport en we gaan kijken hoe we een aantal zaken kunnen verhelpen.”

Kwaliteitsniveau

Maar een aantal zaken zijn moeilijk te verhelpen waar het gaat om materiaalkeuze. Zo is er gebruik gemaakt van een lichte, betonnen constructievloer. Hierdoor trilt de vloer wanneer kinderen spelen. Ook het hard tikken van de installatie lijkt een fenomeen waarmee bewoners moeten leren leven. De vraag rijst: Wat mag men verwachten van deze prefab woningen? Bouwgroep Slokker bouwt een woning voor een bepaalde prijs, met een bepaald kwaliteitsniveau. Er is gebruik gemaakt van goedkope materialen en ook op afwerking is bezuinigd. Verder constateert Duinwijck dat er iets met de prefab betonplaten is, maar dat de uitslagen van dat onderzoek nog moeten volgen. Zeker is dat de pop-outs in onacceptabel grote getale aanwezig zijn dat dat in alle woningen herstelt dient te worden.

Bewonersavond

Duinwijck was ook gevraagd mee te kijken naar het fenomeen nul-op-de-meter woning. Uwoon heeft het bureau echter geen gegevens aangeleverd waardoor het onderzoeksbureau dit niet kan beoordelen. Wel heeft het bedrijf geconstateerd dat de displays van de verwarmingssystemen niet functioneren. De uitkomsten van het onderzoek worden op maandag 13 september besproken met de bewoners tijdens een bewonersavond. Daarbij geeft adviesbureau Duinwijck een toelichting op het onderzoek en deelt Uwoon de vervolgstappen met bewoners.