Politie gaat uit van noodlottig ongeval

ERMELO - Gisteravond is de vermiste kanoër in het water van het Wolderwijd gevonden. Zo'n anderhalve week geleden werd zijn kano leeg aangetroffen en werd een grootscheepse zoektocht op touw gezet. Tot en met gisteren zonder resultaat. Het lichaam van de 27-jarige Ermeloër is gevonden in de buurt van de jachthaven bij Strand Horst.

Er werd sinds de verdwijning van de Ermeloër intensief gezocht in het water tussen Ermelo en Zeewolde. Verschillende hulpverlenende instanties werden ingeschakeld zoals de brandweerkorpsen, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, vliegtuigen, boten en helikopters. Ook het Landelijke Team Onderwaterzoekingen was betrokken. Er werd rondom het water en op het eiland De Zegge gezocht. Begin van deze week werd er nog gezocht met een sonarboot en een speurhond. Maar allemaal tevergeefs. De politie liet gisteren weten dat er nog een keer gezocht zou worden omdat men er vanuit bleef gaan dat de man niet meer in leven zou zijn. Op camerabeelden was te zien dat de man in de nacht van 9 op 10 april vanaf bungalowpart Aqua Horst het water op ging om te kanoën. De volgende dag ontdekte de kapitein van de Horsterveer de lege kano. De man werd vervolgens ook door zijn familie als vermist opgegeven.

Terughoudend

Omdat er gedurende de zoektocht meerdere scenario's mogelijk waren, kon de politie er niet veel over kwijt. ,,Bij elke vermissing wordt steeds opnieuw de afweging gemaakt welke informatie wel en niet gedeeld kan worden,'' aldus de politie. Zo is er bijvoorbeeld geen foto van de vermiste gedeeld, terwijl dit bij andere vermissingen wel gedaan wordt. ,,De impact van het openbaar maken van een foto is erg groot; zowel voor de vermiste als voor de achterblijvers.'' Naar mate de dagen vorderden, werden ook speciale speurhonden ingezet die op het water specifieke geuren kunnen waarnemen. Ook is er gebruik gemaakt van de expertise van de Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen (SOAD). Uiteindelijk werd de man toch gevonden in het water. Uit onderzoek blijkt dat hij door een noodlottig ongeval om het leven is gekomen en om die reden is de politie vanaf nu terughoudend over deze zaak.