Eerste brand werd tevens de laatste

ERMELO – Naast een 26-jarige oud-brandweerman uit Garderen en een 25-jarige en een 22-jarige man uit Uddel, kreeg ook de 25-jarige Ermeloër een taakstraf. De rechtbank in Zutphen veroordeelde de vier mannen voor brandstichting in een leegstaande woning in Putten.

De vier mannen kregen van de rechter de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 180 dagen. Ook moeten de mannen drie jaar onder toezicht blijven aan de Reclassering. De leegstaande woning werd op 1 december 2023 in brand gestoken. Het is eigenlijk een bizarre situatie wat zich vorig jaar afspeelde. De brandweerman uit Garderen was op 1 december geslaagd voor zijn examen bij de Garderense vrijwillige brandweer en ter gelegenheid daarvan organiseerden zijn vrienden zijn ‘eerste brandje’. Overigens wel in overleg met de nieuwbakken brandweerman.

Ontslagen

Met benzine en diesel gingen de mannen in twee groepjes op pad. De eerste groep controleerde nog wel of de woning inderdaad leeg was en vervolgens werd met de brandstoffen de woning in brand gezet. Hierop ging de 26-jarige Gardereen snel naar de brandweerkazerne waar hij ook nog eens als eerste arriveerde. Nadat de mannen opgepakt werden, kreeg de brandweerman ontslag. Zijn eerste brand was tevens zijn laatste.