Eerst Limburg dan andere provincies aan de beurt

NEDERLAND/ERMELO - Tussen 11 juni en december van dit jaar zullen alle politieagenten die op straat dienst doen, in een nieuw uniform verschijnen. In Ermelo zullen we dus onze eigen wijkagenten in een stoer tenue, dat modern oogt en tegen een stootje kan, in de straten van het dorp zien lopen, fietsen of in de politieauto's zien rijden. Volgens korpschef Gerard Bouman is het straatuniform praktisch, comfortabel en past het beter bij het afwisselende werk van de politie dan het meer formele, huidige uniform.

 Het straatbeeld zal er flink door veranderen. Het formele uniform met blauw en wit maakt plaats voor een modern pak in blauw met opvallende, felgele strepen. Het bestaat uit een worker, een polo, een jack, hoge schoenen, een cap en een veiligheidsvest. Bouman: 'Iedere burger zal in één oogopslag zien: daar staat onze politie. Een politie die past in deze tijd. Behulpzaam en toegankelijk, maar ook stevig en stoer. Het nieuwe lauw straalt uit dat wij − waakzaam én dienstbaar − altijd en overal voor de burger klaarstaan.'

Gezag

Het nieuwe uniform is voorlopig alleen bedoeld voor politiemensen die echt op straat werken. Daarom blijft de politiemedewerker achter de balie nog in het huidige uniform gekleed. Zo ook de woordvoerder op televisie. Ook blijft het huidige uniform voor alle politiemensen het representatieve tenue bij officiële gelegenheden. Bij het ontwikkelen van de nieuwe kleding is zijn in in een vroeg stadium politiemensen betrokken. Het ontwerp is ook voorgelegd aan vijftienhonderd burgers. Bouman: 'Zij waren zeer positief en gaven aan dat het nieuwe uniform meer gezag uitstraalde dan het huidige.' Vervolgens zijn de diverse kledingstukken en materialen aan praktijk- en kwaliteitstesten blootgesteld.

Politiemedewerkers in de Eenheid Limburg zullen vanaf 11 juni als eersten het nieuwe uniform dragen. Van september tot en met december volgen de andere eenheden.  Medewerkers dragen de nieuwe kleding zodra ze deze uitgereikt krijgen. Omdat het ongeveer drie weken duurt voor iedereen het nieuwe tenue heeft ontvangen, kan het betekenen dat tijdelijk verschillende uniformen op straat te zien zijn.