Automobilist had straf van 900 dagen openstaan

ERMELO/ PUTTEN - Gisteren is, na een wilde achtervolging op de A28 richting Zwolle, een voortvluchtige man aangehouden. De man was ontsnapt uit een penitentiaire inrichting waar hij nog een gevangenisstraf van ruim 900 dagen had openstaan. Hij kreeg deze straf in verband met een woningoverval.

Woensdagmorgen trok het voertuig op de A1 de aandacht van de politie. De dienstdoende agenten gaven de bestuurder van het voertuig een volgteken met de bedoeling gezamenlijk naar een geschikte plaats te rijden waar men het voertuig en de inzittenden op een veilige manier kon controleren. Dit ging echter niet eenvoudig en de route werd vervolgd op de A28 richting Zwolle. De politie besloot bij de afslag Nijkerk-Putten de snelweg te verlaten en daar leek de bestuurder van het voertuig gehoor aan te geven.

Hoge snelheid op A28

Echter de bestuurder vervolgende zijn weg met zeer hoge snelheid over de A28. De agenten zetten de achtervolging in met zwaailicht en sirenes. Omdat de automobilist niet voornemens was te stoppen ontstond er een wilde achtervolging. Hierbij werden andere weggebruikers rechts en over de vluchtstrook ingehaald. Kennelijk was de bestuurder er alles aan gelegen om aan de politie te ontkomen. Hiermee bracht hij niet alleen zichzelf en zijn bijrijder in gevaar, ook andere weggebruikers waren in gevaar. De automobilist nam de afslag Ermelo en de politie wist de auto te volgen. Uiteindelijk eindigde de achtervolging in een weiland aan de Stenenkamerseweg in Putten. De voortvluchtige man probeerde nog lopend te ontsnappen, maar werd uiteindelijk aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau in Ede, alwaar hij is ingesloten. Voor het negeren van het stop- en volgteken en de overtredingen die tijdens de achtervolging zijn gepleegd, wordt proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor is hij door de Dienst Vervoer en Ondersteuning opgehaald en naar een penitentiaire inrichting gebracht, waar hij de rest van zijn straf moet uitzitten.