Poolse automobilist had rijverbod

ERMELO - Een Britse Jaguar is vannacht op de Palmbosweg in Ermelo van de weg gehaald. De Poolse chauffeur ging hierbij twee maal op de bon. De automobilist had een rijverbod en reed in een auto die volgens de documenten eigendom was van iemand uit Groot Brittannië. Wijkagent Jelle van Heerikhuize noemt het een ‘spookauto’, een voertuig dat met originele Britse kentekenplaten rondrijdt, maar feitelijk al van eigenaar is gewisseld. 'Spookauto's' worden gebruikt door criminelen. 

Het was een rustige nachtdienst en de dienstdoende agenten hadden alle tijd voor uitgebreid toezicht en surveillance. ,,Het was een hele uitdaging om überhaupt een auto te treffen vannacht," meldde Van Heerikhuize. ,,Tot we een Jaguar uit Groot Brittannië zagen rijden op de Palmbosweg." Bij controle troffen de afgenten twee Poolse mannen aan. De auto had echter een Brits registratiedocument. ,,Volgens de Polen is de auto echter eigendom van een Poolse vriend, die de auto heeft uitgeleend," aldus Van Heerikhuize, die de zaak niet vertrouwde. ,,Vaak maken criminelen gebruik van zo'n 'spookauto' om volstrekt anoniem te blijven en niet herleidbaar te zijn."

Rijbewijs

De Poolse bestuurder kon ook geen rijbewijs tonen. ,,Na internationale uitvraag bleek dat de man een rijverbod heeft tot en met 2022," aldus de wijkagent. Daarom kreeg de man hiervoor ook een proces-verbaal. Onderzoek naar de herkomst van de auto volgt nog. ,,Er is grote kans dat de auto wordt vernietigd," laat Van Heerikhuize weten. ,,Maar dit moet onderzoek nog uitwijzen."