Bewoners signaleerden rookontwikkeling

ERMELO - Vannacht rukte de brandweer Ermelo uit vanwege melding aan de Brederodelaan. Rond half drie zijn bewoners wakker geworden en signaleerden rookontwikkeling. De rook kwam onder de kap van de woning vandaag.

,,De bewoners hoorden zondagavond voordat ze naar bed gingen een vreemd geluid, maar konden het niet thuisbrengen," vertelt postcommandant Jurjen Bast. Rond half drie 's nachts kwam er zoveel rook onder de pannen uit dat allereerst de tankauto uitrukte. Al gauw werd er opgeschaald en kwam ook de hoogwerker uit Harderwijk ter plaatse. De brandweer had heel veel moeite om de brandhaard te vinden. Zowel aan de binnen- als de buitenzijde moesten de brandweerlieden de woning slopen om uiteindelijk de brandhaard in de spouwmuur van de houten woning te vinden.

Warmte overdracht     

,,Gelukkig hebben de bewoners zichzelf op tijd in veiligheid kunnen brengen," meldt de postcommandant. ,,Ook de persoonlijke bezittingen zijn veilig. Wel is de woning voorlopig onbewoonbaar." De brandweerlieden hebben keihard gewerkt om de woning te behouden. ,,We zijn twee en een half uur bezig geweest met blussen. Waarschijnlijk heeft het te maken met de openhaard en de warmte overdracht."