Drie verdachten aangehouden voor mobiel banditisme

ERMELO/ 't HARDE - De politie heeft drie mannen op heterdaad aangehouden voor mobiel banditisme. Zij worden ervan verdacht in twee winkels, in Ermelo en 't Harde, diefstal te hebben gepleegd.

Het gaat om een 28-jarige man uit Ter Apel en twee mannen van 27 en 32 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats. Voor hun praktijken gebruikten zij een speciaal geprepareerde tas. De mannen worden verdacht van mobiel banditisme, dat zijn internationaal rondtrekkende criminele groepen die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting en zakkenrollerij.

Prioriteit

Het aanpakken van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. Dit doet zij onder andere door de mobiele bendes in kaart te brengen. Hiervoor verzamelt en analyseert de politie informatie van onder andere EUROPOL en uit bijvoorbeeld opsporingsonderzoeken. Ook wordt informatie gedeeld en uitgewisseld met andere landen. Zo kunnen bijvoorbeeld DNA-sporen die zijn veiliggesteld bij een inbraak ook vergeleken worden met DNA dat is opgeslagen in buitenlandse databanken.