Heftige rookontwikkeling legt verkeer plat

ERMELO – Omstreeks kwart voor elf vanmorgen ontstond er brand op de tweede verdieping van een woning aan de Harderwijkerweg. Omdat het een woning met een rieten kap betrof, kwam er ook een gespecialiseerde rietploeg ter plaatse voor assistentie.

De bewoner van de kapitale villa kon zelf de brandweer alarmeren en is ongedeerd. Omdat de brandweer in eerste instantie meldde dat het om een uitslaande brand zou gaan in een woning met een rieten dakbedekking werd er direct al opgeschaald. Enige tijd later werd gemeld dat het niet om een uitslaande brand ging. ,,De brandweer zet dus nu in op een snelle blussing om te voorkomen dat de brand uitslaand wordt,’’, aldus Frank Schipholt, persvoorlichter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Twee blusvoertuigen, een watertankwagen en een hoogwerker gingen direct ter plaatse. Vanwege de rieten kap, kwam de rietploeg uit Kootwijkerbroek van Veiligheidsregio Gelderland Midden assisteren. Eveneens is een tweede watertankwagen gealarmeerd voor extra waterlogistiek.

Pelletkachel

Hoewel de brandweer alles deed om te voorkomen dat de brand zou uitslaan, gebeurde dit ca 11.30 alsnog. Het bleek uiteindelijk dat bij de schoorsteen het vuur toch een uitweg naar buiten wist te vinden, waardoor het vuur alsmaar toenam. Vanwege de heftige rookontwikkeling werd de Harderwijkerweg (N303) voor al het verkeer afgesloten. Er is nog geen duidelijkheid over de oorzaak van de brand, maar waarschijnlijk is de pelletkachel de oorzaak van de brand al moet daar uiteraard nog nader onderzoek naar gedaan. Omstreeks twaalf uur bleek de rietploeg uit Kootwijkerbroek zich van het dak terug te trekken, wat er op zou kunnen duiden dat de kap niet meer te redden is. Vanwege de heftige rookontwikkeling worden omwonenden opgeroepen om uit voorzorg ramen en deuren te sluiten en mechanische ventialties uit te schakelen. De brand brengt heel veel kijkers op de been. Lees ook de UPDATE.