SNWV vormt geheugen van de regio

ERMELO - Het Streekarchivariaat Noordwest Veluwe (SNWV) organiseert de komende maanden een fotowedstrijd over het thema Corona. Inwoners kunnen hun foto’s insturen en zo een bijdrage leveren aan de regionale beeldbank.

Streekarchivaris Hajo de Roo: ,,We leven in een bijzonder jaar. Het virus heeft het leven van eenieder behoorlijk op zijn kop gezet. We weten nu al dat Corona zeker de geschiedenisboeken van de toekomst in zal gaan. Het is daarom onze taak als archiefinstelling om de impact van Corona zo goed mogelijk in beeld te brengen.”

Geheugen

Het SNWV vormt het geheugen van de regio Noordwest-Veluwe en beheert de archieven en historische collecties van de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek. Een belangrijk onderdeel hiervan is de beeldbank. Die beeldbank wil De Roo dus aanvullen met foto’s die door inwoners van bovenstaande vijf gemeenten ingestuurd worden. ,,Met die foto’s kunnen we ook in de toekomst een duidelijk beeld gegeven worden van de impact van Corona op het dagelijks leven in onze omgeving."

Officiële documentatie

Normaal gesproken beperkt het Streekarchivariaat zich tot de officiële documentatie van de deelnemende gemeenten. ,,Maar het leek ons gepast om voor dit onderwerp een uitzondering te maken en proactief op zoek te gaan naar zoveel mogelijk verschillende bronnen,” aldus De Roo. De foto’s zullen gejureerd worden door Jan Nathan Rozendaal (burgemeester Elburg), Arjan Klein (wethouder Cultuur Elburg), Bram van de Biezen (persfotograaf) en De Roo zelf.

Waardebonnen

Elke week wordt er een Foto van de Week gekozen. De maker van deze foto wint een waardebon t.w.v. €25,-. De winnaar van de eerste prijs krijgt waardebonnen t.w.v. €150,-. Daarnaast zal Bram van de Biezen voor de winnaar een luchtfoto maken van een locatie naar keuze en deze op canvas laten drukken. De winnaar van de tweede prijs krijgt waardebonnen t.w.v. €100,- en de derde prijs bestaat uit waardebonnen t.w.v. €50,-. Alle waardebonnen zullen te besteden zijn bij lokale ondernemers op de Noordwest-Veluwe. Foto’s kunnen tot 1 maart 2021 ingestuurd worden via www.streekarchvariaat.nl.