'De mensen kopen weer'

ERMELO - 's Morgens vroeg was het nog koud, maar rond elven trok de lucht helemaal open en ging de zon uitbundig schijnen. De Paasmarkt in de Stationsstraat werd dan ook zeer goed bezocht. En, wat nog positiever is: 'De mensen kopen weer', aldus  Buurstra vanachter Petra's tassenkraam.

Marlinde (bijna 13), Shirley (over twee weken 12), Valerie (11) en Lucia (12) hebben het als echte paardenmeisjes druk met de pony's waarop de kleintjes mogen rijden. Alle vier zijn ze verzot op paarden en brengen ze veel uurtjes door met hun verzorgpony's. Voor de terrassen van In de Volksmond en het Wapen van Ermelo staat Jacco Koster op zijn doedelzak te spelen. Hij is gekleed in het uniform van de Royal Canadian Airforce. ,,Er zijn wel 5000 ruiten'', vertelt hij tussen zijn optredens door. Hij is dol op het instrument en speelt ook in een band met 20 leden die overal door het land optredens verzorgen. Elk jaar volgt hij lessen in Schotland om nog beter te leren spelen. ,,Het is een erg moeilijk instrument en vergt subtiele kracht vanuit de arm en het middenrif. Oorspronkelijk was de doeldelzak volgens hem een oorlogssignaal naar de clans. ,,Ze noemen het ook wel een warpipe.'' Natuurlijk vragen mensen hem in het voorbijgaan of hij iets aan heeft onder zijn prachtige kilt die uitgerold wel 14 meter stof bevat.,,Vroeger had men alleen een kilt, er was armoede en 's avonds rolde je je kilt uit en sliep je erin. Overdag plooide je de hem weer tot kilt.'' Of hij er iets onder aan heeft wil hij dan ook niet zeggen. ,,Dat is beroepsgeheim'', lacht zijn oma, mevrouw  Koster uit Horst. Ze is wat trots op hem.

OVE

Reinie van de Streek komt voorbij. Ze draagt een EHBO-hesje. ,,Streekevenementen heeft in opdracht van Ondernemersvereniging Ermelo (OVE) dit evenement georganiseerd. Dat doen we al 5 jaar. We hebben dit jaar schitterrend weer. Dat was vorig jaar wel anders, toen was het 5 graden en sneeuwde het.'' Ze is blij dat het zo druk is. Ze wijst op de Kunst en Kitschkraam. ,,Daar moet je gaan kijken.'' De heer Bonhof taxeert zojuist een groene drinkfles 'voor de neut' uit circa 1920. Hij is volgens Bonhof redelijk zeldzaam maar niet zo kostbaar. ,,75 euro'', denkt hij. Mevrouw Bulder uit Ermelo heeft de fles uit een erfenis van haar grootouders. De volgende klant laat haar schilderij bekijken. Bonhof neemt zijn loep erbij. ,,Monnikendam'', denkt hij op het eerste oog. Maar het is een voorstelling van Harderwijk. ,,Een leuk ding, 200 euro taxeert hij.''

Tachtigers

Achter een kraam met zelfgemaakt sieraden staan Daniëlle Brand Pelleburg en Theo Brand even wat te eten. ,,Het was zo koud vanmorgen'', lachen ze. Beide spelen in de Tachtigers. ,,Volgend jaar gaan we de Koopman van Venetië spelen van Shakespeare.'' Ze verheugen zich al op de mooie kostuums die bij het stuk horen. Bij de bus van Tegen de bond van het Vloeken staan twee mannen. Ze trekken met de bus door het hele land. ,,De mensen reageren vriendelijk op ons. We laten de mensen bewust worden van hun taalgebruik.'' Ans de Rijk staat met een prachtig paascadeau in haar handen. ,,Mooi he, bij die kraam gekocht, het is voor mijn schoondochter waar we gaan eten met de Pasen.'' Bij de stroopwafelkraam van Elinks zet Christy  (14) haar tanden in een stroopwafel. ,,Lekker'', zegt ze genietend tegen haar moeder. Bij de ijssalon op de hoek van het Raadhuisplein zitten mensen gezellig een ijsje weg te happen. Phileine (8), Siebrand (4), Jurgen (6) en Nick (7) zijn met hun moeders vanuit Harderwijk en Ermelo lekker naar de Paasmarkt gekomen.

Overal zitten mensen gezellig op het terras te genieten van het zonnetje en slaan het slenterende publiek gade. Voor de ondernemers van de Paasmarkt kan de dag niet meer stuk. Het was weer ouderwets genieten.