Sportcommentator zocht stencilmachine op Marktplaats

ERMELO - Het begon ruim een jaar geleden. Corona dwong sportcommentator Evert ten Napel thuis te blijven en daar werd hij goed sikkeneurig van. ,,Ga een boek schrijven,’’ zei zijn vrouw Fineke tegen hem. Deze aansporing had de in Ermelo woonachtige commentator nodig. Hij trok zich terug in zijn werkkamer en begon te schrijven over alles wat hij mee heeft gemaakt in de sportwereld.

Ten Napel had overigens geen hoge verwachtingen. ,,Wie is hier nou in geïnteresseerd? In het begin dacht ik overigens helemaal niet dat het een boek zou worden. Ik zocht op Marktplaats naar een stencilmachine, leuk om mijn script voor de familie te stencilen.” Maar de dochter van Johan Derksen, die in de uitgeverswereld zit, vond dat onzin. Zij vond het echt een boek waardig. Zo kwam ‘Het Volksparkstadion is van Oranje’ tot stand en ligt het boek nu in de boekwinkels.

Legendarisch

De Ermelose sportcommentator heeft in zijn carrière heel wat legendarische sportmomenten van commentaar voorzien. ,,Het boek is dan ook een aaneenschakeling van simpele feiten,” vertelt de nuchtere man wiens roots liggen in het Drentse Klazienaveen. Zijn werk als sportcommentator noemt hij zijn redding. ,,Iets anders kan ik niet,” zegt hij lachend. Populariteit hoort wat hem betreft niet bij dit beroep. ,,Iedereen ergert zich aan de commentator, behalve als het goed gaat.” En goed ging het in 1988 tijdens Nederland - West-Duitsland op het EK voetbal. Zelf kan hij het fragment niet meer horen, maar de legendarische woorden ‘Het Volksparkstadion is van Oranje’ zijn inmiddels onderdeel van het collectief geheugen van de Nederlandse voetballiefhebbers.

Schrijfstijl

Door COVID-19 kwamen alle sportwedstrijden te vervallen en stond ook Ten Napel nergens meer langs de lijn. ,,Dat mis ik echt,” zegt hij. De sportcommentator mag nog graag een potje fluiten bij EFC. Een leuke hobby noemt hij dat. Hij is blij dat versoepelingen in zicht zijn en dat het weer een beetje ‘normaal’ wordt. Dat hij weer door het dorp kan fietsen. ,,Ermelo is een mooi dorp, Klazienaveen is lelijk, maar levendig!” Ten Napel is gehecht aan Ermelo. Hij gaat graag naar de weekmarkt. ,,Slap ouwehoeren met Jan Muijs de visboer. Op de markt maak ik altijd mooie praatjes. Ook is Evert ten Napel vrijwilliger bij de Christelijke Blinden Bibliotheek. ,,Daar lees ik boeken in. Soms heb je van die boeken met van die enorme lange zinnen. Dan denk ik wel eens: zet er een punt!” Wat dat betreft is het boek van Ten Napel opgebouwd uit korte zinnen. ,,Ja dat is mijn schrijfstijl.” En natuurlijk heeft hij ook zijn eigen boek ingelezen. Op de vraag of er nog een vervolg komt… De sportcommentator heeft daar nog geen idee van. ,,Ooit zat ik met Theo Koomen in Parijs aan de Seine en we besloten een detective te schrijven. We hebben er vervolgens een wijntje op gedronken.” Van een detective is het nooit gekomen. Soms denkt Ten Napel er nog wel eens over om een kinderboek te schrijven. Als trotste opa bedenkt de Ermeloër veel verhaaltjes voor zijn kleinkinderen. ,,Maar er zijn al zoveel kinderboeken,” zegt hij tenslotte. Toch sluit hij het niet uit. ,,Ik zeg nooit nooit.”