Park Hoge Veluwe vandaag weer open

VELUWE -De immense brand die gisteren in Het Park De Hoge Veluwe woedde is geblust. Gisterenavond om 21 uur werd het sein brand meester gegeven. Circa 3,5 vierkante kilometer natuur is verwoest, dat zijn circa 500 voetbalvelden. Het park is vandaag weer opengegaan voor het paaspubliek.

 Volgens boswachter Wensink is het een geluk dat de brand voor de brede brandgang naar het bos werd bedwongen. ,,Daardoor is de brand beperkt gebleven tot terrein waarop het pijpestrootje voorkomt. De brand is er overheen gevlogen door de harde wind. Wanneer het nu gaat regenen is het over twee weken weer groen.'' Ook de dieren zullen het grotendeels overleefd hebben, verwacht Wensink. Slangen kunnen in de bodem kruipen en reeën en herten konden vluchten. Er zullen wel wat vogels en nesten door de brand zijn vernietigd, maar toch valt de schade mee, mede doordat de brand op tijd kon worden bedwongen zodat het het bos niet kon bereiken.''

De weerberichten voorspellen vandaag flinke buien. Mogelijk is het Park binnenkort dus weer groen. De directie van het Park De Hoge Veluwe verwacht veel bezoekers die met eigen ogen willen zien hoe zwartgeblakerd een tiende van het terrein er bij zal liggen. Aanvankelijk ging men uit van 5 vierkante kilometer schade, maar bij daglicht vanmorgen bleek dat dit is meegevallen.