Forse korting doet aanbieders financieel wankelen

ERMELO – Een aantal aanbieders van dagbestedingsactiviteiten komen in financiële problemen. Ze zijn tijdens de aanbestedingsprocedure met 25 procent gekort op de tarieven. Dit is de uitkomst van een gezamenlijke aanbesteding in de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Zeewolde.

Vorige maand bleek dat de berekening van de kostprijs voor ‘begeleiding groep regulier’ en ‘begeleiding groep arbeidsmatig’ niet helemaal voldoet aan de eisen die de gemeenten eerder hebben gesteld. Ook werd duidelijk dat niet in alle gemeenten voor iedere inwoner een geschikte plek beschikbaar was bij de nieuw gecontracteerde aanbieder. Dat zorgde voor veel vragen en onzekerheid.

Zo trok de Stichting Ateliers en Galerie Leonardo da Vinci aan de bel omdat de toekomst van deze organisatie hiermee in het geding komt. De toegepaste korting zorgt voor een tekort van zo'n 15.000,- voor 2021 en volgend jaar loopt dat op naar 30.000,- als er niets verandert. De wethouder geeft aan dat er momenteel overbruggingsoplossingen zijn gevonden voor de acute problemen. Hiermee is de continuïteit van de hulpverlening voorlopig gewaarborgd. Men spant zich in om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor de ontstane situatie. De gemeenten hebben extern advies gevraagd om in kaart te brengen welke structurele oplossingen binnen de aanbestedingsrechtelijke kaders en bestaande contractuele kaders juridisch haalbaar zijn.

Wethouder Hans de Haan zegt dat ook bij de structurele oplossing de continuïteit van de hulpverlening aan de inwoners voorop blijven staan. Ook zal er rekening worden gehouden met de belangen van de betrokken aanbieders.