Inwoner start petitie

ERMELO - Kunnen de supermarkten in Ermelo na de verkiezingen ook op zondag open? Inwoner Bram van de Brug hoopt van wel. Zelf doet hij regelmatig boodschappen in Harderwijk en hij merkt in zijn omgeving dat veel vrienden en familie dat ook doen. Daarom startte hij een petitie.

De maatschappij verandert en mensen doen hun aankopen steeds meer online. Bezorgdiensten van supermarkten rijden al op zondag, ook in Ermelo. ,,De tijd is er rijp voor,” zegt Van de Brug. ,,Op zaterdagavond kun je nog om 23.30 je nieuwe wasmachine bestellen en die wordt de volgende dag bezorgd.” De Ermeloër vindt dat supermarkteigenaren nu ook een oneerlijke positie hebben omdat zij niet op zondag open mogen zijn. ,,Daarom denken wij, met respect voor de kerkgang, dat de openingstijden van 12.00 tot 18.00 uur moeten zijn, gelijk aan Harderwijk.” 

Relevant

Inmiddels hebben 422 mensen de petitie getekend. Dat moet volgens de initiatiefnemer nog wel verdubbelen om relevant te zijn. ,,En willen wij verder met respect voor een ieder de voor- en nadelen bespreken. Die zullen er vast en zeker zijn.” Bij het vormen van het huidige college is men overeengekomen dat er niet zou worden getornd aan de winkeltijden. Maar dat ligt, met het ook op de Gemeenteraadsverkiezingen in 2022, bij een volgende coalitie misschien anders. Van de Brug nodigt partijen uit een uitspraak te doen over een zondagopenstelling zodat inwoners er rekening mee kunnen houden bij het uitbrengen van stemmen. Bij een aantal partijen wordt het een punt in het Verkiezingsprogramma. Zo meldt de VVD Ermelo dat ondernemers meer mogelijkheden krijgen om creatief te ondernemen. Volgens lijsttrekker Herma van der Weide kunnen ondernemers zelf het beste beslissen wanneer hun winkel open of dicht gaat, ook op zondag. Van der Weide zegt: ,,Veel werkende inwoners gaan nu op zondag in Harderwijk hun noodzakelijke boodschappen doen. Dat willen we ook in Ermelo mogelijk maken.”

Vorm van openstelling

De christelijke partijen zijn in Ermelo niet voor de openstelling van winkels in Ermelo. Progressief Ermelo wacht op een vraag vanuit ondernemers. BurgerBelangen Ermelo is beslist niet tegen een beperkte zondagsopening. ,,Zeker niet in het licht van deze tijd!” zegt lijsttrekker Han Wilhelm. ,,En ook de nieuwe partij Eén-Ermelo is voor een vorm van openstelling,” vult Van de Brug aan. ,,In de speerpunten staat dat een breed gedragen initiatief, afkomstig van lokale ondernemers, voor Eén-Ermelo het enige passende antwoord is op de vraag of winkels op zondag open mogen.” En dat is precies waar de Ermeloër op hoopt. ,,Ik weet dat PLUS Berntsen, maar ook de COOP en Albert Heijn heel graag open willen. Laat iedereen zich hierover uitspreken.” Van de Brug nodigt iedereen uit na te denken. Tekenen kan via de Facebookpagina SupermarktenookopenopzondaginErmelo of via www.petities.nl.