Water besparen ook goed voor milieu

ERMELO/ REGIO - In Nederland willen we zo weinig mogelijk betalen aan onze energiemaatschappij, zelfs als we een contract hebben afgesloten bij de goedkoopste energie leverancier proberen we alsnog ons energieverbruik te verlagen. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, het is namelijk ook beter voor het milieu. Alleen al daarom is het een aanrader om tevens zoveel mogelijk water te besparen in je huis.

Je zult hierdoor dus minder geld hoeven te betalen, waar je ook voor kunt zorgen met behulp van een vergelijker voor gas, water, licht. De onderstaande tips zullen je hierbij helpen!

Installeer waterbesparende douchekoppen

Als kort douchen geen optie voor je is dan is het verstandig om over te stappen op een waterbesparende douchekop. Met een standaard douchekop die 15 tot 25 liter water per minuut verbruikt, kan het overschakelen naar een energiezuinige douchekop met drie sterren je warmwaterverbruik met ongeveer 40 procent verminderen. Vergeet niet om de kenmerken en voordelen te controleren voordat je koopt om erachter te komen hoeveel liter water per minuut het model verbruikt.

Korter douchen

Het is dus mogelijk om water en geld te besparen door een waterbesparende douchekop te installeren, maar het is nog beter om je douchetijd aanzienlijk te verkorten. Je ochtenddouche is namelijk een goed startpunt om duurzamer te zijn, aangezien hij tussen de 6 en 45 liter water per minuut kan verbruiken. Probeer te bezuinigen door minder dan 4 minuten te douchen. Als iedereen in je huishouden dit doet, kun je je waterverbruik met wel 20 procent verminderen.

Vul je vaatwasser volledig

Niet alleen in de badkamer is het mogelijk om water te besparen, hier kun je ook voor zorgen in de keuken van je woning in Ermelo. Zo kun je dit doen als je een vaatwasser hebt, anders zal deze tip niet geschikt zijn voor je. Gebruik namelijk minder heet water door je vaatwasser alleen te laten draaien als deze vol is en door kortere, zuinige wasprogramma's te kiezen. Als je bang bent dat je vaat met kortere cycli niet schoon genoeg wordt, kun je de vaat afspoelen met koud water voordat je hem in de machine plaatst.

Was in koud water

Aangezien 90 procent van het elektriciteitsverbruik van je wasmachine naar het verwarmen van water gaat, bespaar je door koud water in plaats van warm water te gebruiken. Hoewel velen nog steeds denken dat warm water beter is, is het een feit dat het gebruik van koud water om je kleren te wassen ervoor kan zorgen dat ze er beter uitzien en langer meegaan, omdat het krimpen en verbleken tot een minimum beperkt wordt.

Repareer lekken

Verminder je waterverbruik aanzienlijk door die vervelende lekken in je badkamer en keuken te repareren. Een hete kraan die lekt met een snelheid van één druppel per seconde verspilt elk jaar 6288 liter water, dus repareer die lekken en begin vandaag nog te besparen. Vaak kun je dit klusje niet zelf uitvoeren en moet je dus een loodgieter inhuren voor het repareren van de lekken in je huis in Ermelo.