Vijf gemeentelijke bomen kwamen terecht op woningen

ERMELO - De storm Eunice van 18 februari heeft voor veel overlast en schade gezorgd. Dakdekkers moesten veel in actie komen door de vele schademeldingen aan daken. Bij de gemeente Ermelo kwamen zo'n vijftig schriftelijke meldingen van stormschade binnen, naast de tientallen telefoontjes. De medewerkers van team Wijkservice (TWS) waren vorige week in touw om alle (acute) meldingen op te lossen. 

Veel bomen vielen om en lagen over wegen, fiets- en wandelpaden. Vijf gemeentelijke bomen kwamen terecht op woningen. Ook ontstonden er gevaarlijke situaties door bomen die dreigden om te vallen. Meerdere wegen werden tijdelijk afgesloten door deze situatie. TWS heeft zo'n 50 bomen weggehaald en verzaagd. Ook het brandweerkorps heeft tientallen bomen verzaagd.

Graven beschadigd

Ook op de begraafplaats vielen bomen om. Dit zorgde voor schade aan graven. De gemeente gaat deze schade vergoeden. Een omgevallen boom in Speuld zorgde ervoor dat de waterleiding sprong. Ook kwamen er meldingen van storingen aan riolen, gemalen en pompputten. Door de heftige regenval liepen deze vol en dat veroorzaakte de storingen.

Waterstroom over de weg

Het water van de Leuvenumse Beek en het Uddelermeer traden buiten de oevers. Dit water stroomde de weg op, en spoelde het zand tussen de bomen weg. Daardoor konden bomen omvallen. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de gemeente besloten de Oude Zwolseweg tot en met de Stakenberg af te sluiten. Dit is inmiddels verholpen.

Nog veel werk te verzetten

De medewerkers hebben tijd nodig om alles weer in nette staat terug te krijgen, en om alle bomen en takken op te ruimen. De inzet van team Wijkservice is daarin onmisbaar.