Noodzakelijke spullen en financiële middelen zijn welkom

ERMELO – De plotselinge oorlog in Oekraïne brengt mensen in actie. Eén van die bevlogen mensen is Bert van Panhuis. De Ermeloër reist al decennia naar Roemenië, Moldavië en de Oekraïne. Hij kent de mensen en weet wat ze nodig hebben. Daarom organiseert hij samen met Jaap Kwant een grote inzamelactie op 10, 11 en 12 maart.

,,Ik was er in december nog met kerstpakketten,” vertelt Van Panhuis. Zijn telefoon staat roodgloeiend. ,,De mensen in de Oekraïne zagen dit niet aankomen.” Vanuit zijn organisatie Stichting met Uitgestrekte Hand voorziet hij de mensen in het oostblok van noodzakelijke spullen en geld. ,,Op tv zien we de beelden van beschietingen en bombardementen. Mensen zijn in paniek. Wij willen ze helpen door voedsel en goederen op de juiste plek te krijgen,” aldus de Ermeloër.
Er is grote behoefte aan kleding, zeep, beddengoed, slaapzakken, soep en groente in blik, suiker, rijst en incontinentiemateriaal. ,,We kunnen voor paracetamol etc altijd een beroep doen op DA Boeve,” vertelt Van Panhuis. ,,Zo kunnen we samenwerken met huisartsen in de Oekraïne.” Van Panhuis begon jaren geleden met het smokkelen van Bijbels naar Oost-Europa. ,,Dat was nog in de tijd van Nicolae Ceaușescu. In 2006 hebben we de stichting officieel opgericht. Onze kracht is dat mensen weten dat dat wat ze geven er ook komt.”
Inmiddels is ook het transport goed geregeld. Daarom organiseren Van Panhuis en Kwant een driedaagse inzamelingsactie. Dat is op 10 en 11 maart van 14.00 tot 18.00 uur en op zaterdag 12 maart van 10.00 tot 16.00 uur. Het adres is Oude Nijkerkerweg 23. ,,We hebben ook vele goede contacten in de buurlanden van Oekraïne waardoor we ook de vluchtelingen daar in ieder geval kunnen helpen.” Wie financieel een steentje bij wil dragen kan dat doen door een bijdrage storten op rekeningnummer NL36SNSB 0851 6650 39 o.v.v. hulp Oekraïne en uw naam en adres.