Bijdrage van 100 euro voor behoud van hun rustige laan

ERMELO - Bewoners van de Prins Hendriklaan hebben een advocaat in de arm genomen om het recht van een rustige straat af te dwingen bij de gemeente. Om de dure juridische bijstand te bekostigen hebben zij hulp van de wijkbewoners ingeroepen.

De actievoerende bewoners Toet en Jansen roepen de bewoners van de wijk op om 100 euro in een notarisdepot te storten als bijdrage voor de juridische bijstand.

De bewoners strijden voor behoud van de 30 km-zone in hun laan. Ze willen dat de gemeente zich aan eerdere afspraken houdt. De gemeente heeft vorig jaar een besluit genomen op grond van onderzoek naar aanleiding van de behandeling van het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP), dat de Prins Hendriklaan een erftoegangsweg blijft en geen ontsluitingsweg zou worden. De straat zou worden heringericht. Dit werd in de Staatscourant gepubliceerd. Kort nadat men aan de uitvoering was begonnen van de herinrichting van de laan, werden de werkzaamheden gestaakt. Dit gebeurde kort na de gemeenteraadsverkiezingen. De Prins Hendriklaan werd inzet van de coalitiebesprekingen tussen CDA, ChristenUnie en Progressief Ermelo. Ook CDA was voor ontsluiting van de Prins Hendriklaan, maar stemde destijds uit loyaliteit tegenover het college voor het dichthouden van de Prins Hendriklaan. De bewoners van de Maximalaan echter zijn tegen het dichthouden van de Prins Hendriklaan omdat hun laan een sluiproute dreigt te worden.

Inzicht

De nieuwe wethouders besloten na de verkiezingen dat de maatregelen aan de Prins Hendriklaan niet door kunnen gaan. De belofte aan de bewoners van wijk Noord had -  met de inzichten van nu -  nooit gemaakt moeten worden,zo vinden ze. Integrale afweging voor geheel Ermelo weegt zwaarder dan de belangen van een wijk, zo luidt het standpunt van CDA. Progressief Ermelo was altijd al tegen het afsluiten van de laan maar stemde ook uit loyaliteit voor het dichthouden. Wel moest na een jaar dan een evaluatie plaatsvinden. De VVD in Ermelo heeft zich altijd sterk gemaakt voor het dichthouden van de laan omdat dit aan de wijkbewoners was beloofd. In de laatste raadsvergadering noemde raadslid Hugo Weidema (VVD) het besluit van de wethouders om dit terug te draaien nog verwerpelijk en een teken van onbetrouwbaar bestuur.