500 lindebomen de grond in 

ERMELO – Vorstelijk was woensdagmorgen de Nationale Boomfeestdag. De temperatuur was namelijk onder het vriespunt, maar het zonnetje zorgde ervoor dat de stemming opperbest was. Vijfhonderd winterlinden werden door meer dan honderd leerlingen (groep 6) van verschillende basisscholen geplant.

De Boomfeestdag biedt een mooie kans om kinderen te vertellen over de groenvisie. Dat deed boswachter Henk Jan Zwart dan ook graag. ,,De linde heeft een positieve invloed op deze verzuurde grond,” legt hij uit. ,,Lindebomen hebben een goed verteerbaar strooisel en kunnen de humus en bodem van het bos verbeteren.” De leerlingen vonden het heerlijk om door het bos te banjeren in plaats van les in de klas. ,,Het is superleuk!” zegt Amber. Samen met haar groep heeft ze in het bos allerlei opdrachten gedaan. Zo hebben ze jaarringen geteld en ontdekt welke verschillen in boomschors er zijn. Deze route is georganiseerd door Museum Het Pakhuis.

Luchtkwaliteit 

Ondanks dat de grond waar de jonge boompjes door de leerlingen geplant moesten worden wat aan de harde kant was, gingen de handen uit de mouwen en nam ook wethouder Ronald van Veen de schop ter hand. ,,Het is heel belangrijk de kinderen te betrekken bij de natuur, hun eigen leefomgeving,” aldus Van Veen. Bomen spelen een belangrijke rol. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, geven schaduw en nodigen uit tot recreëren. ,,De Boomfeestdag is een moment om daar met kinderen bij stil te staan. Het is heel leerzaam. En de kinderen hebben, net als deze bomen, de toekomst,” zo besluit de wethouder. Samen met leerlingen van Christelijke Basisschool Beatrix en het bosteam van de gemeente Ermelo plant hij een rij linden.