Coöperatie zorgaanbieders van start

ERMELO - Zes zorgorganisaties uit de Regio Noord-Veluwe en Zeewolde hebben besloten samen te werken in een coöperatie. Dit is vanavond in de muziektent op 't Weitje bekrachtigd met een handtekening. Het zijn aanbieders waarvan de kracht ligt in de kleinschaligheid, waarmee ze kwalitatief goede dagbesteding en begeleiding geven aan kwetsbare mensen in de samenleving.

Arno Goessen, aftredend voorzitter van de WMO-adviesraad noemt de samenwerking noodzakelijk. ,,Doordat de organisaties klein zijn is er de overtuiging dat samenwerking essentieel is om te voldoen aan de eisen die de gemeenten gaan stellen in het kader van de WMO 2015. Door deze samenwerking ontstaat er een aanbod van verschillende vormen van begeleiding en dagbesteding die elkaar kunnen ondersteunen en versterken." Er zijn nog veel vraagtekens bij de uitvoering van de toekomstige WMO. ,,Wat een groot voordeel is, is dat de coöperatie 'Zorgaanbieders Noord-Veluwe en Zeewolde gezamenlijk het aanbestedingstraject in kan."

Gebruik maken van elkaars kracht

De organisaties die de coöperatie oprichten zijn Stichting Dagbesteding Smart, Stichting Ateliers en Galerie Leonardo da Vinci, Away2Go,  Zorgboerderij Stal van Zundert, Zorg & Ondersteuning en stichting SternZorg. Allemaal zijn ze al actief al begeleidings- of dagbestedingsorganisatie en hebben zich al bewezen in de zorgsamenleving. Samenwerken kan hierbij op verschillende vlakken. Naast de aanbesteding kan men ook denken aan een klachtenregeling, kwaliteitscriteria, maar ook certificering en financiën. ,,Wij verzorgen bijvoorbeeld ook de administratie voor Smart," vertelt Jonaske de Ruiter, directeur van Leonardo da Vinci. Ook hebben deze twee organisaties sinds kort een gezamenlijke stagiaire. ,,We moeten gebruik maken van elkaars kracht," aldus De Ruiter.

Professionele zorgaanbieders die zich willen aansluiten bij de coöperatie zijn welkom. ,,Zorg voor toekomst," onderschrijven Jonaske de Ruiter en Astrid van Zundert bij het zetten van hun handtekening. Iedereen weet dat er in 'zorgland' veel gaat veranderen. ,,Het is echt noodzakelijk om hierbij samen te werken, ook richting de gemeenten," vertelt De Ruiter. Goessen liep al geruime tijd met het plan deze aanbieders bij elkaar te brengen. Zijn jarenlange ervaring in de WMO adviesraad helpt hierbij. Overigens begeleidt deze kartrekker de coöperatie vanuit zijn bedrijf Goessen Advies. Hij wil met zijn bestuurlijke ervaring en vanuit maatschappelijke betrokkenheid de organisaties helpen hun kwaliteit voor de toekomst te kunnen waarborgen.