‘Het verhaal van mijn opa staat symbool voor wat velen hebben meegemaakt’

ERMELO – Er zijn veel egodocumenten van mensen uit de Tweede Wereldoorlog en regelmatig worden er nog nieuwe persoonlijke verhalen ontdekt. In Ermelo is het verhaal van huisarts Roelf Holtrop in Kamp Vught een van de bekendste. ,,Het boekje van mijn opa staat symbool voor wat veel mensen in oorlogstijd hebben meegemaakt,” vertelt Roelf Holtrop jr. Dat juist dit verhaal in de spotlights staat tijdens de Theaterwandeling vindt hij heel bijzonder. Tachtig procent van de kaarten is al verkocht.

Holtrop:,,Het gaat niet alleen over mijn opa, maar over de gelaagdheid van het verhaal. Dat blijkt ook uit de brieven die mijn opa schreef aan zijn vrouw Mien. Terwijl hij zijn dagen doorbracht in gevangenschap, maakte hij zich ook zorgen over de dagelijkse gang van zaken in de dokterspraktijk en het gezin met vijf jonge kinderen.” Uit die brieven spreekt ook hoop. In die tijd leefde het hele dorp mee, mensen zetten hun handtekening om de huisarts vrij te krijgen. ,,Tegenwoordig zijn we vooral bezig met onszelf. Dat was toen anders. Maar misschien komt dat ook wel terug wanneer we het moeilijk krijgen.” Holtrop jr. kijkt daarbij naar de huidige situatie in de Oekraïne, maar refereert ook aan de pandemie van drie jaar geleden.

Vught

Ermelo’s huisarts Roelf Holtrop (1900-1969) werd tijden de oorlogsjaren in 1944 gevangen genomen vanwege vermeende hulp aan onderduikers. Als huisarts had hij mogelijkheden om onderduikers en andere gezochten te helpen en vanwege de esculaap op de voorruit van zijn auto kon hij zich vrij bewegen. De SicherheidsDienst hield hem al langere tijd in de gaten en op 3 juni 1944 werd hij gearresteerd en via De Koepel in Arnhem vrijwel direct doorgestuurd naar De Bunker in Kamp Vught. Na de oorlog schreef hij, met name voor zijn kinderen, zijn ervaringen in Kamp Vught op onder de titel ‘Mijn gevangenschap in 1944’. Het boekje werd in 1995 door de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo (nu Vereniging Historisch Ermeloo) heruitgegeven en voorzien van een voorwoord van zoon, en ook huisarts, Willem Holtrop. In 2012 werd besloten deze uitgave opnieuw uit te geven, maar vanwege de vijftigjarige herdenking van de Tweede Wereldoorlog werd de oorspronkelijke tekst aangevuld met nieuwe informatie. De familie Holtrop was bereid om daarvoor brieven, documenten en foto’s uit het familiearchief beschikbaar te stellen. De titel van het boek, met nu ruim honderd pagina’s, kreeg als titel mee: ‘Arts in Oorlogstijd’.

Thema

Museum Het Pakhuis organiseert jaarlijks een Theaterwandeling naar een historisch thema uit Ermelo. Dit jaar koos het museum om het thema van de Theaterwandeling te koppelen aan de tachtigjarige herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Er werd uiteindelijk besloten om te kiezen voor het verhaal van oud-huisarts Roelf Holtrop. De Theaterwandeling ‘Holtrop, operatie overleven’, is gebaseerd op het boek ‘Arts in Oorlogstijd’. Helaas is het boek ‘Arts in Oorlogstijd’ al langere tijd uitverkocht, maar vanwege de grote vraag naar het boek is door museum Het Pakhuis, in overleg met de betrokkenen, besloten tot een eenmalige, ongewijzigde heruitgave. Het boekje kost € 17,50 en is vanaf zaterdag 26 oktober verkrijgbaar bij museum Het Pakhuis.
Ondertussen is de eerste van vier avonden Theaterwandeling uitverkocht. U kunt hier kaarten voor de andere avonden bestellen.