Politie en handhaving treden samen op tegen oplichting
Trap niet in smoesjes en mooie verhalen
ERMELO – De politie en handhaving van gemeente Ermelo trekken deze week samen op tegen telefonische en digitale oplichting. Maar ook illegale praktijken in verhuurde schuren. Vandaag stonden agenten en handhavers op de markt in Ermelo om informatie te geven.
Wijkagent Buitengebied Ermelo, Robin Zeeman spreekt diverse bezoekers van de markt aan, overhandigd een folder en legt het doel van deze actie uit. ,,We werken deze week samen met de Ermelose handhaving om mensen te informeren en vooral te waarschuwen tegen het gevaar van nepagenten en nepmedewerkers van banken. In de folder staan tips waar mensen op moeten letten om te voorkomen dat men slachtoffer wordt.’’ Met name de telefonische oplichting neemt ernstig toe, dat merkt ook de Fraudehelpdesk. De helpdesk waarschuwt voor een opvallende toename van het aantal gevallen van telefonische oplichting. Opvallend is dat daar vooral Nederlandse nummers bij betrokken zijn. Wie opneemt, krijgt een bandje te horen. De telefoontjes zijn afkomstig van bedrijven als PayPal, Klarna, Amazon of eBay. ‘Hang altijd op als je dit hoort’, aldus de Fraudehelpdesk. Ook handhaver Martin Roo deelt folders uit. ,,Ik sta hier vandaag op de markt, maar gisteren was ik met mijn collega’s in het Ermelose buitengebied. Overigens zitten mijn collega’s daar vandaag ook weer. Ze waarschuwen tegen het verhuren van schuren en andere werkruimte aan oplichters die ze willen gebruiken voor illegale praktijken.’’
Signalen
Een lege boerenschuur is aantrekkelijk voor drugscriminelen. Was jarenlang Brabant de provincie met de meest verhuurde schuren voor illegale praktijken, inmiddels staat Oost Nederland (en daarbij Gelderland) op één. Uit het Nationaal Overzicht Drugslocaties van de politie blijkt dat elke leegstaande schuur, groot of klein, potentieel interessant is. En veel van die schuren zijn eigendom van boeren. Zij worden dan ook relatief vaak gevraagd om de schuur of loods te verhuren. Want, het buitengebied, met zijn afgelegen weggetjes en leegstaande boerenschuren, is interessant voor verboden activiteiten. Diefstal, cybercrime en drugscriminaliteit hebben er een vaste plaats veroverd en vooral dat laatste blijkt hardnekkiger dan ooit. Een aanbod dat te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook. Het is een van de signalen die kunnen duiden op iets dat niet pluis is. De regionale PVO’s geven regelmatig lezingen over het herkennen van dit soort signalen. Naast te mooie aanbiedingen met hoge geldbedragen zijn dat bijvoorbeeld ook verzoeken om zonder contract te huren of om de huur cash te kunnen betalen. En wat vooral belangrijk is: Veiligheid voorop: meld verdachte gedragingen bij wijkagent of politie.
- Details
- Geschreven door Gert Hofsink
- Categorie: Actueel
- Gepubliceerd: 05 november 2024