St.Jansdal opent verwijsloket Leefstijl en Welzijn

Samenwerking in GezondVeluwe
ERMELO/HARDERWIJK - Ziekenhuis St Jansdal zet samen met welzijnsorganisaties en gemeenten binnen GezondVeluwe in op brede ondersteuning bij leefstijl en welzijn. Dit uit zich in een gezamenlijk verwijsloket, genaamd Veluwe Gezond. Het loket is vandaag symbolisch geopend door Leonie Boven, voorzitter Raad van Bestuur St Jansdal en Jim van den Hoorn, wethouder sociaal domein van gemeente Putten. Zij legden samen met afgevaardigden van betrokken organisaties een puzzel als openingshandeling. Dit deden ze tijdens een symposium voor zorgverleners en medewerkers ter ere van de opening van het loket.
Patiënten kunnen vanaf 3 maart terecht bij het verwijsloket in Harderwijk. Dit gaat via hun zorgverlener van het ziekenhuis. Patiënten zijn er welkom met diverse hulpvragen, die niet medisch zijn maar wel degelijk invloed hebben op de gezondheid van de patiënt. In het loket wordt gekeken naar passende hulp via organisaties in hun eigen gemeente. Zo sluit het loket aan op dat wat al bestaat en vormt het een brug tussen de medische wereld en organisaties of voorzieningen in het sociale en publieke domein. Het verwijsloket Veluwe Gezond is bedoeld voor inwoners uit de gemeenten Harderwijk, Ermelo, Nunspeet, Putten, Elburg, Oldebroek en Zeewolde.
Hoe werkt het?
Zorgverleners van het St Jansdal kunnen, indien gewenst, patiënten doorverwijzen naar het loket. Bij het verwijsloket Veluwe Gezond werken welzijnsmedewerkers uit de zeven deelnemende gemeenten en een verpleegkundige van het ziekenhuis. Zij helpen patiënten bij het in kaart brengen van hun situatie. Daarna verwijzen zij door naar lokale organisaties en regionale initiatieven voor de juiste zorg, hulp en ondersteuning. Zo komt er ook aandacht voor eventueel achterliggende sociale problematiek, zoals werkloosheid, een lastige woonsituatie, eenzaamheid of schulden. Een leefstijlverandering is vaak pas mogelijk als eventuele zorgen naar de achtergrond zijn verdwenen. Het loket verwijst dus voor hulp én levert ook nazorg. Na drie weken en na drie maanden bellen zij met de patiënt om te horen hoe het gaat.
Voorkomen
Leefstijl speelt een rol bij het ontstaan van vele aandoeningen. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, leververvetting, suikerziekte, geheugenverlies en kanker. Aanpassingen in de leefstijl dragen bij aan preventie; het voorkomen van zorg of zwaardere zorg. Daarnaast verbetert het de gezondheid en het welbevinden, verlicht het de druk op de zorg en vermindert het de kosten van zorg. In de gezondheidszorg is er daarom steeds meer aandacht voor een gezonde leefstijl en welbevinden, zoals gezonde voeding, beweging, zingeving, ontmoeting en ontspanning. Het sociaal domein kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.
- Details
- Geschreven door Redactie
- Categorie: Actueel
- Gepubliceerd: 13 februari 2025