Negatieve begroting laat Ermelo dalen in financiële ranking

'Ik ben niet blij met het zesje'
ERMELO - Financieel onderzoek naar de gemeenten in Nederland tonen aan dat Ermelo inmiddels is gedaald naar plaats 101 met een rapportcijfer een 6. Raadslid René Heij (SGP) vroeg de wethouder hoe dit komt. ,,We hadden in 2018 een 10 en stonden op plek 7.” Heij signaleert een enorme daling. In 2021 scoorde deze gemeente nog een 9 en bezette het plek 52. Wethouder Arap John Tigchelaar: ,,Ik ben niet blij met de sterk dalende trend en het zesje.”
BDO heeft de financiële situatie van Nederlandse gemeenten in beeld gebracht, met elkaar vergeleken en een financiële ranking gemaakt op basis van de jaarcijfers over 2023 en de primitieve begrotingen 2024 en 2025-2028. ,,In Ermelo is de afgelopen jaren de OZB fors opgehoogd,” vertelt de wethouder. ,,Ook ondervinden we een extra nadeel van herverdeling van het gemeentefonds. Dat zijn factoren waardoor we nu laag scoren. Willen we weer hoger scoren moeten we wat doen aan. De reserves die we hebben, maken dat we eindigen met een kleine voldoende. Maar het negatieve begrotingssaldo moet veranderen. Daar werken we hard aan richting de Kadernota.”
Merkbaar
De bezuinigingen die gemeenten in hun begrotingen rapporteren, worden merkbaar voor burgers. Zo gaat het om onder andere de versobering van uitgaven aan buurthuizen, onderhoud van groen en subsidies, maar ook om verhoging van de onroerende zaakbelasting, parkeertarieven en leges. De meeste maatregelen leiden snel tot een financieel resultaat. Welke lessen kunnen gemeenten trekken uit de huidige situatie? BDO stelt dat de focus minder op geld moet zijn en meer op inhoud. ‘Begroten is het verdelen van schaarste en dus moeten gemeenten per definitie prioriteiten stellen. Daarom is het zinvol om eerst naar de inhoud te kijken en dan pas naar de financiën. Met name als het gaat om ambities en opgaven speelt het beschikbare geld vaak een doorslaggevende rol. Idealiter zouden de doelen die een gemeente wil bereiken leidend moeten zijn. Dit vraagt om een andere aanpak bij het opstellen van de begroting. Neem niet langer klakkeloos de optelsom van doorgeschoven ambities, lopende projecten, nieuwe plannen en nieuwe wetgeving over. Laat de begroting aansluiten bij een duidelijke prioritering van ambities en opgaven. Kortom: bepaal eerst de agenda en kijk ook meteen of deze past bij de grenzen van de uitvoeringskracht van de gemeente.’
- Details
- Geschreven door redactie
- Categorie: Actueel
- Gepubliceerd: 22 februari 2025